Profesor dr hab. (biochemik)
Micha³ Tombak nale¿y do œwiatowej elity wybitnych specjalistów od naturalnych metod leczenia. Jest autorem bestsellerów poœwiêconych zdrowemu, aktywnemu i d³ugiemu ¿yciu. Swoje przemyœlenia oparte na badaniach i doœwiadczeniach zawar³ w ksi¹¿kach:
"Jak ÂżyĂŚ dÂługo i zdrowo"
"UleczyĂŚ nieuleczalne"
"Droga do zdrowia"
"Czy mo¿na ¿yÌ 150 lat"Jego ksi¹¿ki s¹ rozchwytywane na ca³ym œwiecie. Pisze w nich jak postêpowaÌ by funkcjonowaÌ sprawnie przez d³ugie lata, cieszyÌ siê ¿yciem, uwierzyÌ w mo¿liwoœci i si³y witalne w³asnego organizmu.
Autor podkreÂśla, iÂż zdrowie to przede wszystkim ÂścisÂły zwiÂązek tego co jemy, z tym jak oddychamy i jak dbamy o nasze ciaÂło i psychikĂŞ.
Niezwykle skuteczne a jednoczeÂśnie proste w wykonaniu sÂą Jego przepisy na oczyszczanie organizmu oparte na tysiÂącletnich tradycjach naturalnej medycyny wschodu i zachodu.
http://www.tombak.pl/home.htmlWed³ug prof. Micha³a Tombaka istnieje piêÌ g³ównych przyczyn, które niszcz¹ zdrowie cz³owieka
-zaniedbany krĂŞgosÂłup
-nieprawidÂłowe oddychanie
-brak wewnĂŞtrznej higieny ciaÂła
-nieprawidÂłowe odÂżywianie
-brak umiejĂŞtnoÂści szczĂŞÂśliwego Âżycia
JeÂżeli dodamy do tego coraz powszechniejsze przekonanie wspó³czesnych oÂnkologĂłw, Âże rak jest zemstÂą natury za nieprawidÂłowo spoÂżywane posiÂłki — to warto zastanowiĂŚ siĂŞ, co zmieniĂŚ w naszych posiÂłkach, by ÂżyĂŚ dÂługo i zdrowo.
B³êdy przeciw naturze-Panie profesorze. Na czym polega podstawowy b³¹d, jaki pope³niamy na co dzieù, jedz¹c œniadania czy obiady?
-Nasze posi³ki mo¿emy podzieliÌ na cztery grupy: bia³ka ( miêso, ryby, jaja), wêglowodany ( chleb, miód, cukierki, ziemniaki), t³uszcze ( mas³o, olej, smalec) i pokarmy roœlinne ( warzywa, owoce, soki). Ca³y problem polega na tym, ¿e wêglowodany zaczynamy trawiÌ ju¿ w ustach, bia³ka w ¿o³¹dku, potrawy roœlinne w jelicie cienkim.
-Co siĂŞ stanie, gdy na obiad zjemy miĂŞso z ziemniakami?
-Zaczniemy mieÌ k³opoty z trawieniem. Na strawienie ziemniaka trzeba godziny, na strawienie miêsa od 3 do 7 godzin. Organizm niepotrzebnie traci energiê na trawienie ró¿nych pokarmów w ró¿nym czasie, a przecie¿ móg³by ten czas wykorzystaÌ na inne czynnoœci ¿yciowe lub walkê z chorobami.
-WeÂźmy na przykÂład kanapkĂŞ, ktĂłra kaÂżdy z nas zjada na Âśniadanie: biaÂły chleb posmarowany masÂłem, na to wĂŞdlina. Co w tym zÂłego?
-To, ¿e chleb nale¿y do wêglowodanów, mas³o do t³uszczów, a wêdliny do grupy bia³ek. Po³¹czenie tych produktów do ciê¿ki orzech do zgryzienia dla naszego systemu trawienia. W ¿o³¹dku i dwunastnicy musz¹ wytworzyÌ siê ró¿ne soki trawienne, oddzielne dla bia³ka i wêglowodanów. Mas³o hamuje ich dzia³anie. Nie jestem przeciwnikiem kanapek, ale przyrz¹dzajmy je w zgodzie z prawid³owymi zasadami ³¹czenia pokarmów.
-PrzecieÂż nie kaÂżdy z nas musi byĂŚ wegetarianinem?
-Ale ja do tego nie namawiam. Namawiam do przestrzegania umiaru w jedzeniu. Najwa¿niejsze pytanie dla cz³owieka, który wchodzi w XXI wiek brzmi: co cz³owiek powinien jeœÌ i jak powinien jeœÌ? UmiejêtnoœÌ prawid³owego od¿ywiania to wielka sztuka. Polega na prawid³owym komponowaniu czyli ³¹czeniu pokarmów.
Co to jest dieta rozdzielna?Zasady diety rozdzielnej zostaÂły opracowane przez dr Haya jeszcze w latach trzydziestych. Opiera siĂŞ oÂna na trzech reguÂłach, ktĂłre moÂżna okreÂśliĂŚ filarami zdrowia:
-naleÂży spoÂżywaĂŚ osobno produkty biaÂłkowe, osobno wĂŞglowodanow
-JeœÌ wy³¹cznie naturalne i pe³nowartoœciowe produkty spo¿ywcze
-utrzymywaĂŚ rĂłwnowagĂŞ kwasowo-zasadowÂą w organizmie
Wed³ug dr Haya z³e zestawianie produktów spo¿ywczych prowadzi do nadmiernego obci¹¿enia trzustki, co powoduje opóŸnienia i zaburzenia trawienia.
Nieprawid³owo zestawione po¿ywienie obci¹¿a tak¿e w¹trobê, która przetwarza, rozk³ada, magazynuje i przekazuje dalej sk³adniki naszego pokarmu.
Co mo¿na ³¹czyÌ?Najkrócej: bia³ka z t³uszczami, a t³uszcze z wêglowodanami. Oto prawid³owe po³¹czenia pokarmów.
MiĂŞso — zielone warzywa
Chleb, ziemniaki — zielone warzywa
Zielone warzywa — wszystkie biaÂłka
Orzechy — zielone warzywa, kwaÂśne owoce
Jaja — zielone warzywa
TÂłuszcze zwierzĂŞce — wszystkie roÂśliny zboÂżowe
RoÂśliny zboÂżowe — zielone warzywa
RoÂśliny strÂączkowe — zielone warzywa
Owoce niekwaÂśne — kwaÂśne mleko, jogurt
KwaÂśne owoce — orzechy, kwaÂśne mleko, inne kwaÂśne owoce
Najgorsze po³¹czeniaPolegajÂą na jednoczesnym spoÂżywaniu biaÂłka z wĂŞglowodanami i sÂą niebezpieczne dla zdrowia. Oto oÂne.
MiĂŞso — Pieczywo, kasze, ziemniaki, cukier, miĂłd
Chleb — wszystkie biaÂłka, owoce, cukry
Zielone warzywa – mleko
Jaja — mleko, skrobia, sÂłodycze, kwaÂśne produkty
TÂłuszcze zwierzĂŞce – wszystkie biaÂłka
RoÂśliny zboÂżowe – wszystkie biaÂłka, sÂłodycze, mleko
Jak jeœÌ, czyli kawa na ³awêPowy¿sze wyliczenia mog¹ wydawaÌ siê skomplikowane, st¹d podajemy przyk³ady prawid³owo skomponowanych posi³ków.
-Stek z gotowanymi warzywami
-Ryba z marchewkÂą
-Jaja sadzone z saÂłatkÂą warzywnÂą
-Ser ¿ó³ty z pomidorem, papryk¹ i kiszonym ogórkiem
- Szynka ze szparagami
-Chleb z saÂłatkÂą warzywnÂą
-kasza z gulaszem warzywnym
-ziemniaki z warzywami z wody
-ryÂż z warzywami
-makaron z warzywami w sosie pomidorowym
Ile naleÂży jeœÌ?Kiedy zapytaÂłem prof. Tombaka, ile naleÂży jeœÌ – z wdziĂŞkiem odparÂł, Âże im mniej, tym lepiej. Od umiarkowanego jedzenia jeszcze nikt nie umarÂł, ludzie chorujÂą i umierajÂą z przejedzenia.
U wiêkszoœci z nas ¿o³¹dek rozci¹gniêty jest do nienaturalnych rozmiarów, jemy 5 do 10 razy wiêcej, ni¿ potrzebuje tego nasz organizm. Ten organizm usi³uje ¿yÌ wed³ug zakodowanych praw natury, my na okr¹g³o uczymy go ob¿arstwa i lenistwa.
-Jak przerwaÌ ten b³êdny kr¹g?
-ZrezygnowaÌ ze stereotypu, ¿e dobry obiad polega na tym, ¿eby na talerzu by³ kawa³ t³ustej ³opatki, ogromna iloœÌ ziemniaków i surówka. Ile¿ przyjemniej zjeœÌ kawa³ek gotowanego kurczaka, trochê brukselki, marchewki i kiszony ogórek.
-Czy lepiej zrobiĂŚ to zdecydowanie i nagle?
-Wszystkim czytelnikom moich ksi¹¿ek zalecam stopniowe przechodzenie na dietê rozdzieln¹. Zacznijcie od codziennego wypicia dwóch szklanek naturalnego soku dziennie. Do obiadów dodawajcie coraz wiêcej warzyw i sa³atek. W ci¹gu trzech miesiêcy odchodŸcie od du¿ej iloœci miês. Ka¿dy posi³ek poprzedzajcie sokiem. Zacznijcie na œniadania spo¿ywaÌ warzywa i owoce, na obiad surówki, sa³atki, kasze z mas³em lub gotowane warzywa. Na kolacjê surówki, bia³y ser, ryby, jaja. Jeœli w ci¹gu dnia odczuwacie g³ód, jedzcie suszone owoce zim¹, latem czereœnie, truskawki, œliwki, arbuzy, gruszki. Kiedy takie jedzenie bêdzie wam coraz bardziej smakowaÌ, zaczniecie wracaÌ do zdrowia.
Czy istnieje dieta cud?Lepiej byÌ szczup³ym ni¿ oty³ym. Tylko dlaczego droga do tego jest tak trudna i rzadko skuteczna. Odmawiamy sobie posi³ków i przyjemnoœci, zrzucamy po parê kilo, jesteœmy wci¹¿ g³odni i ze z³oœci zaczynamy znowu jeœÌ?
-Wszystkie diety odchudzaj¹ce s¹ trudne do przestrzegania. Dlatego na rynku pojawi³y siê ró¿norodne preparaty farmaceutyczne, które zamiast nas maj¹ zrzuciÌ zbêdne kilogramy. Po dwóch, trzech miesi¹cach ich stosowania wracamy do nadwagi, nie zdaj¹c sobie sprawy ze szkód, jakie ponios³y w¹troba, trzustka czy ¿o³¹dek.
-A co z modnymi sposobami, polegaj¹cymi na ³¹czeniu diety 1000 kalorii i Ìwiczeù na si³owni?
-Jak piszê w swojej ksi¹¿ce, taka metoda przypomina bicie batem ledwo ¿ywego od ciê¿kiej pracy konia, który ju¿ nie ma si³, a ci¹gle go bij¹. Nie by³o i nie ma diet cud.
-To co zostaje puszystym?
-Oty³oœÌ to nie tylko niezgrabna figura, to ciê¿ka choroba, któr¹ trzeba leczyÌ d³ugo i cierpliwie. Najwa¿niejsze, by zrozumieÌ, ¿e prawdziw¹ przyczyn¹ nadwagi i oty³oœci s¹ nasze z³e przyzwyczajenia, na³ogi i b³êdy w komponowaniu pokarmów.
-Jakie?
-Przyzwyczajenie do szybkiego jedzenia, przyzwyczajenie do picia podczas posi³ków, przyzwyczajenie do jedzenia produktów m¹cznych i s³odyczy, przyzwyczajenie do wadliwego ³¹czenia pokarmów, przyzwyczajenie do le¿enia po jedzeniu, przyzwyczajenie do siedz¹cego trybu ¿ycia, przyzwyczajenie do jedzenia podczas ogl¹dania telewizji i jedzenia w stanach podenerwowania, przyzwyczajenie do jedzenia przed snem lub w nocy, przyzwyczajenie do jedzenia produktów rafinowanych, z puszki, konserwowanych, wêdzonych. Proszê zobaczyÌ, ile razy u¿yliœmy s³owa: przyzwyczajenie!
Czy moÂżna odbudowaĂŚ prawidÂłowe trawienie?MoÂżna i w tym celu prof. MichaÂł Tombak zaleca przeprowadzenie kuracji imbirowej, wywodzÂącej siĂŞ ze tradycji medycyny tybetaĂąskiej. Kuracja jest prosta i zaleca siĂŞ jÂą szczegĂłlnie osobom starszym.
W nieduÂżym naczyniu naleÂży rozetrzeĂŚ 4 ÂłyÂżki stoÂłowe sproszkowanego imbiru i zmieszaĂŚ je ze 150 g przetopionego masÂła. Po uzyskaniu jednolitej masy naczynie przykrywamy i odstawiamy w chÂłodne miejsce. MieszankĂŞ naleÂży spoÂżywaĂŚ przed Âśniadaniem przez dziesiĂŞĂŚ dni w nastĂŞpujÂącej iloÂści.
Pierwszy dzieù: pó³ ³y¿eczki od herbaty
Drugi dzieĂą: 1 ÂłyÂżeczka
Trzeci dzieĂą: 1,5 ÂłyÂżeczki
Czwarty dzieĂą: 2 ÂłyÂżeczki
PiÂąty dzieĂą: 2,5 ÂłyÂżeczki
SzĂłsty dzieĂą: 2,5 ÂłyÂżeczki
SiĂłdmy dzieĂą: 2 ÂłyÂżeczki
Ăsmy dzieĂą: 1,5 ÂłyÂżeczki
DziewiÂąty dzieĂą: 1 ÂłyÂżeczka
DziesiÂąty dzieĂą: 0,5 ÂłyÂżeczki
Co dalej?No wÂłaÂśnie, co dalej?
-Po kuracji nale¿y zacz¹Ì prawid³owo ³¹czyÌ produkty, rezygnowaÌ z pokarmów konserwowanych i przetworzonych, oraz stopniowo obci¹¿aÌ organizm wysi³kiem fizycznym. Mam tu na myœli spacery, które powinny osi¹gn¹Ì od 5 do 10 km dziennie.
-Co wtedy?
-W ciÂągu szeÂściu miesiĂŞcy schudniecie PaĂąstwo od 10 do 20 kg, tÂłuszcz zamieni siĂŞ w miĂŞÂśnie, skĂłra bĂŞdzie gÂładka i bez zmarszczek, zniknÂą podbrĂłdek i obwisÂły brzuch, a z otyÂłego Smakosza zostanie tylko nazwisko...
Dieta kontra nowotwory!Czy profilaktyka raka za pomocÂą zdrowego odÂżywiania jest moÂżliwa?
Zasada jest prosta — tÂłumaczy MichaÂł Tombak. Po pierwsze, pokarm nie moÂże zawieraĂŚ substancji rakotwĂłrczych. Po drugie, w jedzeniu powinny znajdowaĂŚ siĂŞ substancje, ktĂłre chroniÂą przed rakiem.
-Nadmiar tÂłuszczu i miĂŞsa sprzyja przemianie zdrowych komĂłrek w rakowe. SzczegĂłlnym zagroÂżeniem sÂą produkty wĂŞdzone, takie jak kieÂłbasy, szynki, polĂŞdwice, boczki, ryby wĂŞdzone “na zimno”. Przypominam, Âże w 50 g kieÂłbasy wĂŞdzonej znajduje siĂŞ nieraz taka sama iloœÌ substancji rakotwĂłrczych, jak w dymie z paczki papierosĂłw, lub powietrzu, ktĂłre mieszkaniec duÂżego miasta wdycha w ciÂągu 4 dni.
-Czy istnieje jakaÂś specjalna dieta przeciwrakowa?
-Tak: mniej jeœÌ. ZwiêkszyÌ spo¿ycie marchwi, czerwonej papryki, pietruszki, szpinaku i broku³ów. W zimie nale¿y jeœÌ wiêcej kiszonej kapusty i owoców cytrusowych. Niedocenione kasze, roœliny str¹czkowe oraz buraki, które zawieraj¹ du¿o selenu. Chcia³bym podkreœliÌ, ¿e ¿adna dieta nie daje pe³nej obrony przed rakiem, ale za jej pomoc¹ mo¿emy w du¿ym stopniu siê przed nim zabezpieczyÌ. Bo wychodzi na to, ¿e przy pomocy widelca i ³y¿ki kopiemy sobie grób.