Choose fontsize:
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: ÂŻycie to proces przebudzenia  (Przeczytany 45287 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Bezimienny
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Listopad 21, 2009, 20:36:58 »

WÂłaÂśnie, dlatego tak waÂżne jest co czujemy, gdy myÂślimy o tych, co sÂą najbliÂżej, najczĂŞÂściej goszczÂą w Naszych umysÂłach. Im w danej, tej chwili mamy do zaofiarowania/zaoferowania najwiĂŞcej. To wÂłaÂśnie ONI wprost pokazujÂą, co niesiemy w Sobie.WyraÂżajÂą Nas, wyraÂżajÂą to co w Nas piĂŞkne, ale takÂże to czego unikamy, nie chcemy widzieĂŚ, sÂłyszeĂŚ.
Wg mnie to bardzo waÂżny aspekt drogi ku Przebudzeniu i najwiĂŞksze pole do zmiany:)
Jerzy Karma
Moderator Globalny
UÂżytkownik

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #11 : Listopad 21, 2009, 21:53:13 »

Ale po co ?
Po co  to wszystko ?
Jaki jest cel, dokÂąd zmierzamy?
TyÂś jest bogiem,  jam jest bogiem, wszystko jest bogiem,kim jest bĂłg?
 i po co?

Jako dziecko wiedziaÂłem wiĂŞcej, bo czuÂłem wiĂŞcej.
Jako mÂłodzieniec szukaÂłem sensu i celu wszystkiego.
Jaki jest sens picia piwa?
OdpowiedÂź: Picie piwa.
Po co szukaĂŚ rzeczy poza niÂą samÂą?
Zatem nauczyÂłem siĂŞ dostrzegaĂŚ to - co jest.
Podobnie jak oddychasz - po prostu oddychasz.
To wszystko.
Delektuj siĂŞ.
Oddech jest czymÂś tak wspaniaÂłym - ilu ludzi doznaje ciagÂłej rozkoszy z oddychania?
PrzewaÂżnie nawet go nie zauwaÂżajÂą.

Teraz wÂłaÂściwa odpowiedÂź na to, co napisaÂłeÂś.
To - czym jesteÂś teraz, w sensie tego, co przejawiasz - nie jest Bogiem.
Zatem nie ulegaj iluzjom.
Natomiast podobne stwierdzenie, choÌ odmiennej treœci do tego - co napisa³eœ - jest znane w œwiecie i wielu wybitnych mêdrców z najwy¿szego poziomu stwierdziwszy, ¿e wszystkie istoty w swej najg³ebszej istocie s¹ zbawione, pogr¹¿ali siê w ekstazie. Nie zajmuj¹c siê zupe³nie takimi œwiatami jak ziemski.
Jednak sama NajwyÂższa Istota powoÂływaÂła ich z tego stanu do misji, by szli nauczaĂŚ.

WydawaĂŚ siĂŞ moÂże to dziwne... bo kogo nauczaĂŚ?
Skoro Âświat z natury jest caÂły oÂświecony.
DawaÂłem wczeÂśniej na tym forum /dzisiaj/ przykÂład z rĂŞkawicami.
Innymi sÂłowy:
To, Âże masz rĂŞkawice, nie oznacza, Âże nie masz juÂż rĂŞki.
RĂŞce sÂą. KtoÂś tylko powinien powiedzieĂŚ, Âże rĂŞce sÂą waÂżniejsze od rĂŞkawic.
To tylko przenoÂśnia.
Dalsze jej rozwijanie doprowadzi do b³êdów.

To, co odpisaÂł Ci @East jest wÂłaÂściwe.
Dzisiaj id¹c po ziemi wœród krzewów, drzew i roœlin doœwiadczzy³em, ¿e bardziej jestem nimi. Najbardziej zaœ samym piaskiem. Jak zatem mogê umrzeÌ? Skoro bêdê trwa³ tak¿e jako choÌby doniczkowa ziemia. Zapyta ktoœ o ducha? S¹ poziomy, gdzie istnieje widzenie ró¿nic. S¹ gdzie nie widzi siê jej.
Uprzedzam, iÂż wielu straciÂło zmysÂły. NastÂąpiÂło mieszanie siĂŞ poziomĂłw, a trzeba wiedzieĂŚ co jest gdzie. Jak zachowaĂŚ siĂŞ na salonach, a jak w knajpie.  ;-))
Jednak i w knajpie przyda siĂŞ wiedzieĂŚ o istnieniu salonĂłw.
Tak samo w salonach o istnieniu knajpy.

MogĂŞ utoÂżsamiaĂŚ siĂŞ z ziemiÂą, ale i umieĂŚ wyraÂżaĂŚ sie jako istota ludzka - bez przywiÂązania. MogĂŞ teÂż koncentrowaĂŚ siĂŞ na duchu.

Mogê widzieÌ jednoœÌ (piszê bezosobowo) i ró¿noœÌ - lecz nie w sensie wrogoœci i walki.
Tu waÂżne jest przestrzenne widzenie.
UmysÂł ma zbyt maÂło tej przestrzeni.
Æwiczenia j± poszerzaj± - poprzez poznawanie wypowiedzi pocz±tkowo zró¿nicowanych - pó¼niej oka¿e siê, i¿ ró¿nic nie ma.

Nie naleÂży poczÂątkowo przyjmowaĂŚ Âżadnej prawdy jako prawdy - by poznaĂŚ ich caÂły ogrom.
Nie naleÂży mieĂŚ Âżadnych autorytetĂłw wiedzy, poza moralnymi.
Konieczzna jest elastycznoœÌ umys³u i intelektu.
Konieczna jest uwaga na logikĂŞ, by nie zwiodÂła,
Jest bowiem jednÂą z oszustek - przy ludzkim zakresie pojĂŞĂŚ.

@East
Nie spotkaÂłem siĂŞ z wypowiedziami Mooji.
PoznaÂłem je dziĂŞki Twojemu ich opisowi. I widzĂŞ, Âże sÂą w nich bardzo stare nauki.
Wiele podobnych wypowiedzi znalaz³byœ na moim forum, lecz szerzej i g³êbiej objaœnionych. Wynika to pewnie z tego, ¿e g³ównym moim celem jest objaœnienie. Zatem nie mam poœpiechu. W rozmowie istnieje coœ takiego jak umys³ s³uchacza, który narzuca ograniczenia t³umacz¹cemu. (Powinienes to rozumieÌ, bowiem napisa³eœ: " jeœli znajdê siê w otoczeniu wiêkszej liczby osób o zbli¿onych pogl¹dach, wówczas nasza wizja rzeczywistoœci") Dodatkowo s¹ kwestie których nie da siê wyjaœniÌ w mowie liniowej.

JeÂśli chodzi o 1,618 - to nie tyle waÂżna jest ta liczba, lecz zjawisko z ktĂłrego ona wynika. Chodzi o proporcjĂŞ i podobieĂąstwo. I oto, by jedno bĂŞdÂąc oddzielnym od drugiego przejawiaÂło tĂŞ samÂą naturĂŞ wzglĂŞdem siebie wzajemnie. Dlatego zostaÂło to nazwane zÂłotym podziaÂłem.
Dostrzegamy tu harmoniĂŞ. Harmonia jest piĂŞknem i miÂłoÂściÂą.
CzyÂż nie kochamy piĂŞknych i harmonicznie zbudowanych kobiet? ;-)
/Panie jakoÂś tu nie pisujÂą...?.../
I czy mĂŞÂżczyzna zauroczony pieknÂą dziewczynÂą zastanawia siĂŞ: Czy to ma sens? ;-)

PodsumowujÂąc:
ELASTYCZNO¦Æ i PRAKTYCZNO¦Æ.
Kto siĂŞ tego trzymaĂŚ bĂŞdzie - ten nie zwariuje :-))
WyjaÂśniajÂąc odrobinĂŞ:
PraktycznoœÌ pod k¹tem duchowoœci, by Bogu sprawiaÌ co boskie.
PraktycznoœÌ pod k¹tem ziemskim - bo skoro tu jesteœ, to graj dobrze ;-)
A co z ateistami pocz¹Ì?
Niech stajÂą siĂŞ humanitarni ofiarowujÂąc humanitaryzm humanitaryzmowi.
I teÂż niech grajÂą dobrze.

To tyle o gÂłupocie ;-)
Tylko co jest gÂłupotÂą?
ZamkniĂŞte umysÂły.
Otwarty umysÂł nie jest juÂż umysÂłem.
Zatem to umysÂł jest gÂłupotÂą.
CzyÂż nie powiedziaÂł tego BĂłg o mÂądroÂści ludzkiej?
Zatem nie mĂłwiĂŞ sam z siebie.
I nic nie mĂłwiĂŞ.
Nie majÂąc nic do powiedzenia od siebie.
Ty przeczytaÂłeÂś?
A jeÂśli nic nie byÂło napisane?
Co czytaÂłeÂś?
Siebie?
Gdyby CiĂŞ nie byÂło nie czytaÂłbyÂś.
Ty jesteÂś tym.
Nie jesteÂś bowiem tylko tym - co postrzegasz jako wÂłasne wnĂŞtrze.
Czy jest moÂżliwe okreÂślenie wewnĂŞtrznego?
Co zdoÂłasz zupeÂłnie oddzieliĂŚ od siebie?
Bum,,,,,,,,,,,,,,,,

W trakcie wysyÂłania pojawiÂła sie odpowiedÂź @Bezimiennego
To - co napisaÂłeÂś Bezimienny - jest wspaniaÂłe.
ObyÂśmy ogladali to codziennie zamiast lusterka /np. przy goleniu/

Serdecznie wszystkich uczestnikĂłw tej komunikacji pozdrawiam pozostajÂąc w szacunku
Bezimienny
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Listopad 25, 2009, 15:31:24 »

Witam w Parku:)

Oto kwintesencja Przebudzenia, podÂług mnie rzecz Jasna:

1. http://www.youtube.com/watch?v=g9Q14FbHw4A&feature=related
2. http://www.youtube.com/watch?v=DfvgvDkdG2M&feature=related

KolejnoœÌ ogl¹dania BARDZO istotna:)

pOdrooooowienia:)
east
Moderator Globalny
Ekspert

To jest Âświat wedÂług Ciebie i wedÂług mnie

« Odpowiedz #13 : Listopad 29, 2009, 16:55:51 »

Bezimienny , DZIÊKUJÊ CI
Uuuj , heheeh  uÂśmiaÂłem siĂŞ setnie  ...

A jeœli ju¿ o Mooji wspominamy , to za³¹czam jeszcze ten film http://www.youtube.com/watch?v=1O6RizcAigs
DuÂżo Âśmiechu i refleksji w jednym . To lubiĂŞ. 

ÂŻycie to proces przebudzenia  .. mĂłwimy . A co, jeÂśli zdarzyÂłby siĂŞ on Tobie tu i teraz ?
Przypadek, ktĂłry nie byÂł przypadkiem, chociaÂż nie da siĂŞ tego udowodniĂŚ .

Sytuacja z dnia wczorajszego. Pada marznÂący deszcz. Niebezpieczne warunki do jazdy , a ja odwiedzam KlientĂłw. Na trasie psuje mi siĂŞ auto, typowa sprawa "chrzczone" paliwo. Zimno, Âściemnia siĂŞ powoli , do domu niedaleko wiĂŞc juÂż nie bĂŞdĂŞ tego prĂłbowaÂł naprawiaĂŚ. Na szczĂŞÂście parking w pobliÂżu , buda z szaszÂłykiem jakich wiele. Zamawiam herbatĂŞ z cytrynÂą, opowiadam swojÂą historiĂŞ awarii, a w tle sÂłyszĂŞ charakterystyczne wycie syren karetek pogotowia. Na to Pani starsza, sprzedawczyni , filozoficznie pratrzÂąc w na mknÂące za oknem auta mĂłwi  "popatrz pan na szyby jak zamarza na nich deszcz - gdyby nie zepsuÂł siĂŞ panu samochĂłd to ta karetka mknĂŞÂła by do pana moÂże  - przeznaczenie ". UÂśmiecham siĂŞ pod nosem, ale przypominam sobie, ze dokÂładnie o tej porze rok temu auto w podobny sposĂłb odmĂłwiÂło mi posÂłuszeĂąstwa na innej trasie. JakieÂś fatum czy co  ? SÂłucham milknÂącego w oddali sygnaÂłu karetki  - a moÂże przeciwnie  -dostÂąpiÂłem Âłaski Âżycia ?  Dopijam herbatĂŞ , a pani starsza opowiada mi jak to w zeszÂłym roku w maju na parkingu TIR rozwaliÂł auto i zabiÂł na miejscu 23 letniÂą dziewczynĂŞ. Sama widziaÂła. Ot przeznaczenie - czÂłowiek nigdzie nie jest bezpieczny, ale czasami odwrotnie - mĂłwi - bywa , Âże czÂłowiek zostanie uratowany zanim mu coÂś zagrozi. Tacy sÂą w czepku urodzeni . Patrzy na mnie przeciÂągle. PrzyjeÂżdÂża pomoc drogowa, pÂłacĂŞ za herbatĂŞ, dziĂŞkujĂŞ, ÂżyczĂŞ wesoÂłych ÂświÂąt.  SiedzÂąc w holowniku  ( auto na pace ) nie czujĂŞ jakoÂś Âżalu z wydanych na holowanie pieniĂŞdzy. RozmyÂślam nad tym co pani starsza opowiadaÂła. MoÂżliwe ,Âże 250 zÂł to niewielka cena za Âżycie. Na parkingu przed domem jeszcze z ciekawoÂści prĂłbujĂŞ czy zapali. Silnik startuje bez wiĂŞkszego problemu .  JuÂż sam nie wiem co mam o tym myÂśleĂŚ. Na spotkanie do miasta jadĂŞ jednak autobusem. Lepiej nie kusiĂŚ losu , tÂłumaczĂŞ sobie.
DzieĂą siĂŞ skoĂączyÂł refleksyjnie, zadumany wracam autobusem do domu. Czy to moÂżliwe ,Âże otrzymaÂłem wsparcie ?  A jeÂśli tak, to od kogo ?  A moÂże to przypadek ?. JednakÂże nie ma przypadkĂłw ...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 23, 2009, 03:14:14 wysłane przez east » Zapisane

..  " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza   Mooji -  " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w  Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
Bezimienny
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Grudzień 28, 2009, 21:05:09 »

W "Drodze" moÂżna rĂłwnieÂż zainspirowaĂŚ siĂŞ tym GoÂściem http://www.youtube.com/user/VincentyDocent#p/a/u/1/Dww-8T650bg

pzr

trzysz
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Luty 28, 2010, 10:43:43 »

Co do technik oddechowych i tego ktĂłra lepsza, ktĂłra gorsza, a ostatecznie do tego, Âże wszystkie jednakowo sÂłuszne, odnosi siĂŞ kilka pierwszych minut poniÂższego filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=uj6B0gF8ttc
(niestety nie umiem u was dodaĂŚ okienka jutubowego )

Gor¹co polecam ca³y materia³, gdy¿ zawiera bardzo proste, zajmuj¹ce czêsto zaledwie kilka sekund techniki, s³u¿¹ce rozbudzaniu naszej œwiadomoœci w pe³ni radoœci i mo¿liwoœci
Nawet jeœli ktoœ nie jest przekonany, czy aby na pewno dzia³aj¹, to warto je sprawdziÌ, bo s¹ œmiesznie proste i bardzo ma³o czasoch³onne, przez co brak czasu mo¿e byÌ tylko i wy³¹cznie wymówk¹

Playlista (4 x ~10min):
http://www.youtube.com/view_play_list?p=F78909328E0B8F0B

EDIT (by Leszek)
FIlmy i listĂŞ odtwarzania osadza siĂŞ tak (wyedytuj swĂłj post i od razu siĂŞ poÂłapiesz...
<a href="http://www.youtube.com/p/F78909328E0B8F0B&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/p/F78909328E0B8F0B&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; width=&quot;480&quot; height=&quot;385&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/p/F78909328E0B8F0B&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/p/F78909328E0B8F0B&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; width=&quot;480&quot; height=&quot;385&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;</a>

CaÂły opis opis czynnoÂści jest tutaj:
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=248.msg593#msg593

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 12:11:15 wysłane przez Leszek » Zapisane
MEM HEI SHIN
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #16 : Luty 28, 2010, 12:15:01 »

Gor¹co polecam ca³y materia³, gdy¿ zawiera bardzo proste, zajmuj¹ce czêsto zaledwie kilka sekund techniki, s³u¿¹ce rozbudzaniu naszej œwiadomoœci w pe³ni radoœci i mo¿liwoœci
Nawet jeœli ktoœ nie jest przekonany, czy aby na pewno dzia³aj¹, to warto je sprawdziÌ, bo s¹ œmiesznie proste i bardzo ma³o czasoch³onne, przez co brak czasu mo¿e byÌ tylko i wy³¹cznie wymówk¹

DoskonaÂły materiaÂł i trzeba bĂŞdzie go rozpowszechniĂŚ na innych forach.

I tu widzimy narzêdzia, dziêki którym mo¿emy powróciÌ do ''Domu'', do swej pierwotnej doskona³ej œwiadomoœci, czyli tego po co tu przybyliœmy.Wszelkie inne rzeczy maj¹ pomniejsz¹ wartoœÌ.

Jest to te¿ doskona³ym sprawdzianem ( Ìwiczenia), ¿e to My tworzymy nasz¹ rzeczywistoœÌ, jak równie¿ tego, ¿e wiedza, której nie mo¿emy potwierdziÌ swoim doœwiadcze­niem, ma niewielk¹ wartoœÌ.

Niestety  programowanie spoÂłeczne doprowadziÂło do tego, Âże wiĂŞkszoœÌ z nas nie potrafi osiÂągn¹Ì naj­waÂżniejszych celĂłw w Âżyciu: nie umie znaleŸÌ trwaÂłej miÂłoÂści, szczĂŞÂścia i wolnoÂści. W miarĂŞ jak oczysz­czamy siĂŞ z blokad, wzorcĂłw i faÂłszywych przekonaĂą zaczynamy pojmowaĂŚ kim jesteÂśmy i co tu robimy.
Zaczynamy pojmowaÌ, ¿e jesteœmy œwiadomoœcia, która jest poza wszelkimi ograniczeniami. Dopiero wtedy, gdy doswiadczymy tego, bêdziemy mogli wzi¹Ì odpowiedzialnoœÌ za swoje ¿ycie, swoje ca³e istnienie.

ÂŚWIADOMY ODDECH - ÂŁÂĄCZNIK ENERGII ÂŻYCIA Z ENERGIÂĄ POLA POWSZECHNEGO.

Jak pisaÂła Âświatowej sÂławy psychoterapeutka Lousie.L.Hay mogĂŞ ÂżyĂŚ na bezludnej wyspie i uzyskaĂŚ peÂłnÂą ÂświadomoœÌ siebie, ''Boga'' i caÂłego wszechÂświata stosujÂąc tylko -  Âświadomy oddech.

Oto macie PaĂąstwo mapĂŞ i drogĂŞ - klucz do wszystkiego....

Czasu jest maÂło, wrĂŞcz bardzo maÂło, a kaÂżda stracona godzina, minuta, to czas utracony w doÂświadczeniu swojej toÂżsamoÂści, swojej prawdy, swojego Âświadectwa.....

DziĂŞkujĂŞ Trzysz za linki do tych niezwykÂłych filmĂłw............

« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 12:25:06 wysłane przez MEM HEI SHIN » Zapisane

ÂŚwiat potrzebuje nowej wiedzy, dziĂŞki ktĂłrej nauczylibyÂśmy siĂŞ wsÂłuchiwaĂŚ w ciszĂŞ swego serca.....
brahman
Gość
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 22, 2010, 14:47:41 »

Witam!

PoniewaÂż czasami zastanawiaÂłem siĂŞ skÂąd w czÂłowieku caÂła ta bieganina myÂśli i ciÂągÂłe jej zwiĂŞkszanie jak w kole co obraca siĂŞ coraz szybciej, to postanowiÂłem zebraĂŚ trochĂŞ informacji na temat naszego ego, ktĂłre jest ÂźrĂłdÂłem tej gonitwy. Przedstawiam to rysunkowo, moÂże siĂŞ kumuÂś przyda do rozmyÂślaĂą nad iluzjÂą tego Âświata i nad tym co trzeba zrobiĂŚ aby siĂŞ od niej uwolniĂŚ.

Jerzy Karma
Moderator Globalny
UÂżytkownik

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 22, 2010, 22:59:57 »

WartoÂściowa rzecz - patrzenie na tĂŞ mapĂŞ /najlepiej medytacyjne/ pozwolic moÂże czÂłowiekowi nie tylko coÂś uÂświadomiĂŚ, ale takÂże coÂś poruszyĂŚ w sobie i poprzesuwaĂŚ koncentracje podswiadomosciowe w bardziej wÂłasciwe rejony  ;-)
ChoĂŚ najlepsze jest wyjscie poza to wszystko - zgodnie z tym, Âże wyzwolenie jest poza JA.
MoraÂł z tego taki, Âże zniewoleniem jest JA :-)

Ale jak byĂŚ tu bedÂąc wolnym od samego siebie?
Skoro jesteœmy w ciele zmys³ów - te zaœ tworz¹ magnetyczne przywiazania /umys³ to te¿ zmys³/.
Rada taka: czujnoœÌ i pamiêtanie o tym, czym co i kto jest :-)

Tak siĂŞ skÂłada, Âże na forum jakie zaÂłoÂżyÂłem napisaÂłem dziÂś:
SzeœÌ rzeczy jest wa¿nych w ¿yciu cz³owieka.

1. ÂŚwiat
2. Inni ludzie
3. On sam

NastĂŞpnie:
1. Jego relacje ze Âświatem
2. Jego relacje z innymi
3. Relacja ze sobÂą - poznawanie siebie

Dlaczego nas, czyli czÂłowieka, wymieniÂłem w punkcie trzecim, a nie pierwszym?
Bo gdy zniknie Âświat, to i zniknie czÂłowiek.
ZaÂś Âświat bez czÂłowieka bĂŞdzie dalej 

Robiono badania w których pozbawiano cz³owieka odczuÌ zmys³owych. Umys³ wtedy fiksowa³... jednostka jakby zaczyna³a znikaÌ...w sensie osobowoœciowym... nie wiadomo, co by³oby dalej. Potrzebujemy zatem œwiata w sensie jakiego na ogó³ nie podejrzewamy. On nas definiuje i okreœla nasze jakieœ podstawowe ramy w których dalej malujemy siê sami.
A inni ludzie?
Odpowiem na to tak: np. Jednostka chce byĂŚ sÂławna. Co wskazywaÂłoby na jej ego. Zatem pytanie zasadnicze: JeÂśli nie bĂŞdzie innych ludzi, to czy bĂŞdzie potrzebowaĂŚ jednostka sÂławy?
Dla kogo zatem ta sÂława? Dla niej, czy dla ludzi? Skoro bez ludzi sÂława jest zbĂŞdna 
WyglÂąda zatem na to, Âże nasze ego samo w sobie sÂławy nie potrzebuje.
ZaÂś to ego potrzebujÂące sÂławy jest jakby nie naszym ego, lecz ego opierajÂącym swĂłj byt na innych ludziach - jakby to inni je tworzyli.
Zatem relacje z innymi tworzÂą ego, ktĂłre nas silnie determinuje.

Jednak nie moÂżna mniemaĂŚ, Âże obecny Âświat i obecni ludzie nas stworzyli i zrzuciĂŚ winĂŞ za np. nasze grzechy na nich   
Bo przecieÂż - jakby nie byÂło - oprĂłcz Âświata i innych ludzi, my takÂże jesteÂśmy!
I jesteœmy jacyœ - bo ka¿dy z nas ma niepowtarzaln¹ (w sensie ogólnym, bo cechy s¹ powtarzalne - w ró¿nych jednak te¿ stopniach si³y i jakoœciach) w³asn¹ indywidualnoœÌ.
I kaÂżdy czÂłowiek moÂże poznawaĂŚ nie tylko Âświat, innych ludzi, ale teÂż samego siebie.
Powinien nawiÂązywaĂŚ relacje nie tylko ze Âświatem i z innymi, ale teÂż sam ze sobÂą.
Nazywa siĂŞ to obserwowaniem siebie i pracÂą nad sobÂą.

Wiadomo, Âże o ile Âświat i inni ludzie sÂą widziani na zewnÂątrz - to patrzenie na siebie wymaga bardziej zwrĂłcenia siĂŞ jakby do wewnÂątrz.
ZaÂś relacje ze Âświatem i z innymi sÂą wĂłwczas naszym oglÂądaniem siĂŞ w lustrze - jako pomoc, aby lepiej zobaczyĂŚ siebie.
To lustro ma jednak wiele warstw... Polega to na tym, Âże w miarĂŞ wzrostu ÂświadomoÂści bĂŞdziemy dostrzegaĂŚ zupeÂłnie inne przyczyny zjawisk - inne warstwy. I odpowiednio do tego nasze reakcje bĂŞdÂą inne.

Nasz charakter to nasze dziaÂłania, te zaÂś sÂą naszymi reakcjami - i relacjami ze Âświatem, innymi oraz nami samymi.

JesteÂśmy jak ziarno, ktĂłre bez odpowiedniego Âśrodowiska pozostanie jedynie ziarnem.
W Âśrodowisku zaÂś ziarno moÂże przejawiĂŚ swĂłj potencjaÂł. StaĂŚ siĂŞ istotÂą ÂżywÂą.
I bĂŞdzie bezwzglĂŞdnie zaleÂżne od Âśrodowiska.

Gdy jednak przejawiamy swĂłj potencjaÂł ziarna – to jednoczeÂśnie tworzymy w sobie nowe ziarno, czyli siebie – to kim stajemy siĂŞ wg naszej nowej woli, czy nowej ÂświadomoÂści.

http://www.boga.fora.pl/kim-jest-czlowiek-i-czym,6/kim-jestem,218.html#1021

W tym zawarte sÂą dwa wÂątki. Jeden moÂże bardziej widoczny, drugi moÂże mniej.
Pierwszy wskazuje na to, jak waÂżni sÂą dla nas inni i jak waÂżny jest Âświat - choĂŚ nam siĂŞ wydaje, Âże to my jesteÂśmy dla siebie najwaÂżniejsi  :-) Na nim powinna zakwitn¹Ì motywacja wÂłaÂściwej pracy, postawy i wÂłaÂściwego dziaÂłania. By... czyniĂŚ z siebie... wlasciwe ziarno ku przyszÂłosci naszego nowego EGO...
Ale po có¿ nowe EGO s³usznie zapyta ktoœ - skoro wyzwolenie jest poza ego?
Po to, by miec wÂłaÂściwe ego - czyli zdolne do wyzwolenia ;-)

"Ukrytym" wÂątkiem jest wskazanie ÂźrĂłdeÂł naszych motywacji, ktĂłre sÂą poza nami - idÂąc tym tropem dochodzimy do ÂźrĂłdÂła ego :-) Okazuje siĂŞ, Âże jest poza ego :-)
Czym zatem jest ego? I co ma byĂŚ wyzwalane?  ;-)

PĂłki jednak tkwi siĂŞ w ego - tkwi siĂŞ w zniewoleniu ego.
WyrzuĂŚcie to do Âśmietnika.
/W obu znaczeniach - jakby ktoÂś pytaÂł  /

east
Moderator Globalny
Ekspert

To jest Âświat wedÂług Ciebie i wedÂług mnie

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 23, 2010, 02:08:20 »

Witam
TworzyĂŚ moÂżna ró¿norakie teorie i wizje piĂŞkne moÂżna roztaczaĂŚ. MoÂżna surfowaĂŚ po sieci znaczeĂą dostarczajÂąc s³ów piĂŞknych , przemyÂślanych krocie. Ale czy to zmieni cokolwiek  ?
Moim zdaniem trzeba siê liczyÌ z tym, co dostarcza nauka na miarê naszego zrozumienia. Jesteœmy czêœci¹ wiêkszej ca³oœci wiêc w niej spróbujmy siê odnaleŸÌ, aby siebie nie zagubiÌ. Na có¿ mi bowiem zdaù g³adkich firmament,kiedy sam nie czujê ich znaczeù ?
Zapewne sÂą Âświaty niezwykÂłe, jak i niezwykÂłe tego Âświata rozumienie, ale ja jestem tu i teraz  od tego oddzielony - poniÂżej gĂłrnolotnych myÂśli puÂłapu .
Czego mi dostarczysz , o m¹dry apologeto wznios³oœci , abym poczu³ boskoœÌ z twych s³ów p³yn¹c¹ ?

Nie pomny swej wÂłasnej chwaÂły i potĂŞgi zwracam siĂŞ do Ciebie o radĂŞ.

..  " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza   Mooji -  " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w  Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
Strony: « 1 2 3 4 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: