Choose fontsize:
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Obserwacja SÂłoĂąca  (Przeczytany 186814 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #10 : Luty 18, 2010, 18:54:23 »

"Najjbardziej prawdopodobna wersja zakÂłada, Âże jest rezultat kolizji miĂŞdzy dwoma asteroidami"
Wszystko na to wskazuje, ale widok jest przepiĂŞkny.
To jest na pewno nowa informacja ? Ja mam wraÂżenie Âże juÂż coÂś dokÂładnie takiego widziaÂłem kiedyÂś....

JeÂżeli chodzi o SÂłoĂące, to wczoraj z ciekawszych obiektĂłw udaÂło mi siĂŞ zaobserwowaĂŚ to:

w zwiÂązku z tym, Âże i tak zmieniajÂą te zdjĂŞcia z czasem, nie linkuje (na dole fotki jest zresztÂą data, przez 4 dni bĂŞdzie pewnie dostĂŞpne)

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2010, 19:09:08 wysłane przez Echnaton » Zapisane

WolnoœÌ daje kolosaln¹ energiê, intensywnoœÌ i ¿ywotnoœÌ. Tracicie j¹ zupe³nie, uznaj¹c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jesteœcie sentymentalni, ogromnie przywi¹zani do jakiegoœ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
Leszek
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #11 : Luty 18, 2010, 19:12:33 »

Echnaton, jak tak sobie obserwujesz, to zerknij na "obiekty sfilmowane roÂżnymi metodami przez astronoma amatora Johna Lenarda Walsona."
Jose Escamilla - UFO Interstellar PL.
Jest tutaj:
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=576.0

P.S
W jakim programie robisz te ¿ó³te ramki jeœli mo¿na?
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2010, 19:16:06 wysłane przez Leszek » Zapisane

mi³oœÌ radoœÌ piêkno
Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Luty 18, 2010, 19:39:34 »

OglÂądaÂłem, jak dla mnie za mocno naciÂągane. WidziaÂłem teÂż Moon Rising II Jose Escamilli. JeÂżeli nie mylĂŞ filmĂłw, to ten byÂł o tej zabawie w Photoshopie ze zdjĂŞciami ksiĂŞÂżyca... zamiast kraterĂłw to niby sÂą kopuÂły (?). JakaÂś infrastuktura... straszne. Przekroczenie granic dobrego smaku, jak dla mnie
CzytaÂłem pare ciekawostek ezoterycznych na temat naszego naturalnego satelity w pierwszej odsÂłonie "zakazanej archeologii". Przyjmuje do wiadomoÂści, Âże ksiĂŞÂżyc jest duÂżo starszy niÂż Ziemia. Niekoniecznie zostaÂł utworzony z resztek dawnej kolizji jakiejÂś asteroidy z ZiemiÂą. ByĂŚ moÂże wewnĂŞtrzna struktura/budowa teÂż jest jakaÂś dziwna, bo peÂłno doniesieĂą o jego "pustym charakterze"..., ale jak sÂłysze o bazach, najpierw po ciemnej stronie, teraz juÂż nawet od widocznej, to traktuje to co najwyÂżej jak rozrywkĂŞ.

Pozdrawiam

PS. ¿ó³te ramki dosta³em od ludzi z NASA, tylko taki kolor mo¿na stosowaÌ do edycji ich obrazów.

...oczywiÂście w Illustratorze
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2010, 19:43:08 wysłane przez Echnaton » Zapisane

WolnoœÌ daje kolosaln¹ energiê, intensywnoœÌ i ¿ywotnoœÌ. Tracicie j¹ zupe³nie, uznaj¹c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jesteœcie sentymentalni, ogromnie przywi¹zani do jakiegoœ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
percepcja
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #13 : Luty 18, 2010, 20:20:05 »

@echnaton
"To jest na pewno nowa informacja ? Ja mam wraÂżenie Âże juÂż coÂś dokÂładnie takiego widziaÂłem kiedyÂś...."

DokÂładnie takie samo wraÂżenie odniosÂłem i odwracajÂąc to zdjĂŞcie o 180 stopni pokazuje siĂŞ znak typu trĂłjzÂąb (litera grecka psi)

Ciekawostka:
Takie znaki na skafandrach maj¹ te¿ bogowie z komiksu "Thorgal" (czêœÌ - "Gwiezdne dziecko")

Pozdrawiam
miszelos
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #14 : Luty 18, 2010, 20:28:41 »

Czy wiadomo coÂś wiĂŞcej nt. tej "psi" ? Gdyby nie p. Melchizedek pomyÂślaÂłbym, Âże chodzi o tÂą niebieskÂą gwiazdĂŞ z przepowiedni Hopi. Ale tym razem to coÂś innego. Ciekawe z czym ma to zwiÂązek? Moim zdaniem nie byÂła to Âżadna kolizja asteroidĂłw. To takie samo mydlenie oczy jak z tÂą spiralÂą w Skandynawii...
Pozdro!
Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #15 : Luty 18, 2010, 20:51:57 »

To "psi" nazywa siĂŞ P/2010 A2

Co to za dziwny obiekt? Odkryty 6. stycznia na naziemnych obrazach LINEARa okaza³ siê wystarczaj¹co niezwyk³y, by w³¹czyÌ w ubieg³ym tygodniu do dalszych badaù Teleskop Kosmiczny Hubble'a. To, co zobaczy³ Hubble (na zdjêciu), sugeruje, ¿e P/2010 A2 nie przypomina ¿adnego z kiedykolwiek dot¹d widzianych obiektów. Na pierwszy rzut oka wydawa³o siê, ¿e posiada warkocz jak kometa. Jednak bli¿sze oglêdziny ujawni³y 140-metrowe przesuniêcie j¹dra w stosunku do œrodka warkocza, bardzo niezwyk³¹ strukturê w pobli¿u j¹dra oraz brak dostrzegalnego gazu w warkoczu. Poniewa¿ wiadomo, ¿e obiekt kr¹¿y w pasie asteroid pomiêdzy Marsem a Jowiszem, wstêpna hipoteza wyjaœniaj¹ca wszystkie znane tropy stanowi, ¿e P/2010 A2 to szcz¹tki pozosta³e po niedawnym zderzeniu dwu ma³ych planetoid. Jeœli siê potwierdzi, zderzenie nastapi³o prawdopodobnie przy ponad 15 000 kilometrów na godzinê -- piêciokrotna prêdkoœÌ kuli karabinowej -- i wyzwoli³o energiê przekraczaj¹c¹ wybuch bomby j¹drowej. Ciœnienie œwiat³a s³onecznego mog³o nastêpnie rozproszyÌ szcz¹tki w d³ugi ogon. Przysz³e badania P/2010 A2 powinny daÌ wskazówki co do natury cia³, które wesz³y w kolizjê oraz pomóc ludziom lepiej zrozumieÌ wczesne lata naszego Uk³adu S³onecznego, kiedy zachodzilo wiele podobnych zderzeù.

http://www.oa.uj.edu.pl/apod/apod/ap100203.html
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2010, 20:55:04 wysłane przez Echnaton » Zapisane

VAV EL
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #16 : Luty 19, 2010, 08:22:47 »

.

PorĂłwnujĂŞ te zdjĂŞcia  z serwera NASA.
Te, ktĂłre teraz sÂą widoczne na Stereo Ahead i Behind sÂą troszkĂŞ nieostre , lekko rozmyte. Obiektywy nie ostrzÂą... Trwa to juÂż od kilku tygodni .  Ale ciekawa sprawa, bo jeÂśli siĂŞ spojrzy na archiwum /jakieÂś 4 dni do tyÂłu/ to fotki tam sÂą juz ostre jak "Âżyleta" /widaĂŚ kaÂżdy pyÂłek latajÂący wokó³ sÂłoĂąca/ ,ale niestety sÂą troszkĂŞ inne niz te, ktĂłre tam byÂły wczeÂśniej.

Jesli ktos ma ochotê i czas na archiwizacjê, to polecam œci¹gaÌ te fotki na bie¿¹co, bo za trzy/cztery dni bêda juz nowe.

Np w tym momencie granica zamiany fotek jest tutaj   - 13/14 lutego  /na stereo behind / :

13 lutego- fotki ostre i juz bez tych duÂżych obiektĂłw na orbicie:
http://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/browse/2010/02/13/behind/euvi/195/2048/

14 lutego - w tym momencie jeszcze lekko pÂływajÂą i pokazujÂą te duÂże artefakty:
http://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/browse/2010/02/14/behind/euvi/195/2048/

rano to moÂże juz siĂŞ zmieniĂŚ, kto chce ten sam sprawdzi i inne dni archiwizacji. Szkoda by byÂło bezpowrotnie straciĂŚ takie obserwacje...

.

w tym momencie granica zamiany fotek jest tutaj   - 16/17 lutego  /na stereo behind /

17 lutego jeszcze wiszÂą  oryginaÂły na serwerze NASA:
http://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/browse/2010/02/17/behind/euvi/195/2048/

JeÂśli mogĂŞ cos zasugerowaĂŚ:
SCIÂĄGAJCIE   to co zostaÂło  na swoje dyski, bo to ostatni dzieĂą ich publicznego istnienia .  Jutro  zniknÂą bezpowrotnie.... To bardzo nietypowy poczÂątek cyklu SÂłoĂąca...a wÂłaÂściwie jego foto-szczÂątki 

z 18 lutego 2010 sÂą tu :
http://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/browse/2010/02/18/behind/euvi/195/2048/

.
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2010, 08:25:54 wysłane przez VAV EL » Zapisane
Leszek
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #17 : Luty 20, 2010, 13:58:54 »

NASA bada aktywnoœÌ S³oùca
2010-02-15

Amerykaùska agencja kosmiczna NASA wystrzeli³a w ubieg³ym tygodniu satelitê naukowego, który ma obserwowaÌ aktywnoœÌ S³oùca. Nadrzêdnym zadaniem satelity bêdzie prognozowanie nadchodz¹cych burz s³onecznych, które w znacz¹cym stopniu zak³ócaj¹ pracê urz¹dzeù elektronicznych i satelitów nawigacyjnych.

Satelita, nazwany SDO (Obserwatorium Dynamiki SÂłoĂąca, ang. Solar Dynamics Observatory), wystartowaÂł z Centrum Kosmicznego imienia Johna F. Kennedy'ego, ktĂłre poÂłoÂżone jest na przylÂądku Canaveral. Docelowo pracowaĂŚ bĂŞdzie na orbicie geostacjonarnej, na wysokoÂści 35,680 km nad ZiemiÂą. Misja trwaĂŚ ma co najmniej 10 lat. Na satelicie nie ma Âżadnych urzÂądzeĂą do przechowywania informacji, dlatego teÂż codziennie przesyÂłane bĂŞdzie do NASA 1,5 terabajta danych pochodzÂących z obserwacji SÂłoĂąca.

"SDO bêdzie wysy³aæ nam obrazy jako¶ci 10-krotnie lepszej ni¿ HD (1080p, tj. 1920×1080 pikseli - przyp. red.)" - mówi zajmuj±cy siê projektem Dean Pesnell. Amerykañski naukowiec nie kryje swojej ekscytacji i wyra¿a przekonanie, ¿e obserwacja S³oñca mo¿e byæ fascynuj±cym zajêciem, zw³aszcza, ¿e "do NASA bêdzie dociera³ sygna³, który bêdzie porównywalny z filmem wy¶wietlanym w systemie IMAX. To bêdzie 24 godzinny film w ¶wietnej rozdzielczo¶ci, pokazuj±cy p³on±ce S³oñce".

Alan Title, jeden z g³ównych badaczy zajmuj¹cych projektem, przyznaje, ¿e agencjê kosmiczn¹ czeka teraz ¿mudne zadanie polegaj¹ce na analizie wielkiej iloœci danych pochodz¹cych z SDO. "Celem misji jest przede wszystkim prawdziwe i trwa³e zrozumienie tego, co dzieje siê na S³oùcu." Dotychczas projekt kosztowa³ agencjê 858 milionów dolarów.

http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,title,NASA-bada-aktywnosc-Slonca,wid,11976714,wiadomosc.html?ticaid=69ad2
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2010, 14:02:59 wysłane przez Leszek » Zapisane

mi³oœÌ radoœÌ piêkno
Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #18 : Luty 20, 2010, 18:06:39 »

"SDO bêdzie wysy³aæ nam obrazy jako¶ci 10-krotnie lepszej ni¿ HD (1080p, tj. 1920×1080 pikseli - przyp. red.)" - mówi zajmuj±cy siê projektem Dean Pesnell. Amerykañski naukowiec nie kryje swojej ekscytacji i wyra¿a przekonanie, ¿e obserwacja S³oñca mo¿e byæ fascynuj±cym zajêciem, zw³aszcza, ¿e "do NASA bêdzie dociera³ sygna³, który bêdzie porównywalny z filmem wy¶wietlanym w systemie IMAX. To bêdzie 24 godzinny film w ¶wietnej rozdzielczo¶ci, pokazuj±cy p³on±ce S³oñce".

Ciekawe czy ten obraz bêdzie udostêpniony w necie za free na bie¿¹co ? JakoœÌ powala... czekamy.

A teraz kolejna seria wypatrzonych przeze mnie obiektĂłw:

PS. VAV EL nie jestem w stanie gromadziĂŚ wszystkich fotek. Mam kilka ciekawszych. Wiesz, co z tego, Âże bĂŞdziemy mieli te wszystkie zdjĂŞcia ? BĂŞdzie to materiaÂł dowodowy w jakiejÂś sprawie ?
Na pewno ktoÂś je gromadzi... jak bĂŞdzie potrzeba zaprezentowania ich w przyszÂłoÂści to siĂŞ znajdÂą.

Pozdrawiam

VAV EL
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #19 : Luty 20, 2010, 19:54:38 »

Tu jest Twoja wypowiedz z  9 lutego 2010:
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=668.msg3811#msg3811

Nierozumiem,
Nikt nie kasuje wrzuconych zdjĂŞĂŚ. To zdjĂŞcie ktĂłre umieÂściÂłem wczeÂśniej jest caÂły czas dostĂŞpne.

http://stereo-ssc.nascom.nasa.gov/browse/2010/02/07/behind/euvi/195/2048/20100207_190530_n7euB_195.jpg

JeÂżeli link nie dziaÂła to proszĂŞ sobie wejÂśc na stereo-ssc.nascom.nasa.gov i tam w galerii zdjĂŞĂŚ w dniu 07.02.2010 na Stereo behind o godz. 19.05 (ostatnie zdjĂŞcie na liÂście) jest caÂłe zdjĂŞcie z tym obiektem.

Nie twĂłrzmy teorii spiskowych tam gdzie ich nie ma.

Pozdrawiam

Departament Prawdy mi siĂŞ przypomina z "1984" Orwella.

Ale to przecieÂż nie waÂżne....

.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 23, 2010, 14:27:12 wysłane przez Leszek » Zapisane
Strony: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: