Choose fontsize:
small
normal
big
large
Forum
Home
Custom
TP
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Strona główna
Pomoc
Search
Zaloguj się
ÂŚWIĂTA GEOMETRIA
>
W PRAKTYCE
>
Natura Historii SwiĂŞtej geometri
Strony:
«
1
2
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: Natura Historii SwiĂŞtej geometri (Przeczytany 33681 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Lucyfer
Moderator Globalny
Aktywny uÂżytkownik
Odp: Natura Historii SwiĂŞtej geometri
«
Odpowiedz #10 :
Maj 13, 2010, 14:07:19 »
Cytat: AdaÂś
Wszystko szÂło dobrze, do momentu jak trzeba byÂło spirale narysowaĂŚ.
Ja znam sposoby rysowania spirali.
Narysuj spirale i na³ó¿ na ni¹ siatke z trójk¹tem
Leszek
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #11 :
Maj 13, 2010, 20:05:04 »
Adaœ, jutro kilka s³ów na ten temat. Mo¿e dam radê dzisiaj. Zobaczê.
Napisz mi czy i jaki masz sposób na rysowanie z³otej spirali. Chyba, ¿e masz na myœli rysowanie ³uków ³¹cz¹cych wierzcho³ki kwadratów w Z³otym Prostok¹cie le¿¹ce "na trasie' przek¹tnych.
mi³oœÌ
radoœÌ
piĂŞkno
MEM HEI SHIN
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #12 :
Maj 13, 2010, 21:16:42 »
Cytat: AdaÂś Maj 13, 2010, 13:24:21
Ja znam sposoby rysowania spirali. Tu w tym rysunku nie wiem jak siĂŞ wstrzeliĂŚ, gdzie na tej siatce ostrze cyrkla postawiĂŚ, ile odmierzyĂŚ. Itd.
MĂłwisz, Âże znasz sposoby, tylko nie wiesz gdzie ostrze cyrkla postawiĂŚ ?
Ale za pomocÂą cyrkla chyba spirali nie wyrysujesz, bo to nie do tego przyrzÂąd.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ewolwenta
«
Ostatnia zmiana: Maj 13, 2010, 22:52:57 wysłane przez MEM HEI SHIN
»
ÂŚwiat potrzebuje nowej wiedzy, dziĂŞki ktĂłrej nauczylibyÂśmy siĂŞ wsÂłuchiwaĂŚ w ciszĂŞ swego serca.....
AdaÂś
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #13 :
Maj 14, 2010, 13:16:52 »
Zrobi³em to inaczej, pierw narysowa³em spiralê, a nastêpnie na ni¹ nanios³em ca³¹ resztê.
Leszek
Administrator
Ekspert
«
Odpowiedz #14 :
Maj 14, 2010, 13:19:03 »
A jak narysowaÂłeÂś spiralĂŞ jeÂśli moÂżna?
mi³oœÌ
radoœÌ
piĂŞkno
AdaÂś
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #15 :
Maj 14, 2010, 14:17:41 »
Klasycznie za pomocÂą kwadratĂłw, ktĂłre rysowaÂłem bardzo delikatnie, spirale poprawiÂłem cienkopisem. Kwadraty po tym starÂłem je gumkÂą. Na rysunku widaĂŚ, iÂż na gĂłrnej czĂŞÂści spirala przecina Ăłsmy okrÂąg. WiĂŞc od Âśrodka do koĂąca spirali podzieliÂłem przez osiem i wyszÂło mi ile powinno byĂŚ po miĂŞdzy okrĂŞgami. Reszta juÂż prosta. Rysunek wyszedÂł mi tak;
«
Ostatnia zmiana: Maj 14, 2010, 23:59:59 wysłane przez AdaÂś
»
Lucyfer
Moderator Globalny
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #16 :
Maj 15, 2010, 13:37:56 »
Klasycznie za pomocÂą kwadratĂłw, ktĂłre rysowaÂłem bardzo delikatnie, spirale poprawiÂłem cienkopisem. Kwadraty po tym starÂłem je gumkÂą. Na rysunku widaĂŚ, iÂż na gĂłrnej czĂŞÂści spirala przecina Ăłsmy okrÂąg. WiĂŞc od Âśrodka do koĂąca spirali podzieliÂłem przez osiem i wyszÂło mi ile powinno byĂŚ po miĂŞdzy okrĂŞgami.
Gratuluje
Izotropowa Matryca Wektorowa
http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=452.msg2065#msg2065
W 1978 Hans Cousto, szwajcarski matematyk i muzyk odkryÂł naturalne prawo Kosmicznej Oktawy, bĂŞdÂącej po³¹czeniem naturalnych zjawisk ,takich jak pogoda,kolory,rytmy i dÂźwiĂŞki. WykazaÂł,ze wibracje poszczegĂłlnych planet korelujÂą w sposĂłb bezpoÂśredni z czĂŞstotliwoÂściami zjawisk ziemskich. Cousto zawarÂł swoje obserwacje w dziele “Kosmiczna Oktawa”, w ktĂłrym zgodnie z matematycznymi kryteriami szczegó³owo opisaÂł relacje jakie istniejÂą pomiĂŞdzy muzycznymi tonami , kolorami a wibracjami wszechÂświata. W sposĂłb unikalny przedstawiÂł bezpoÂśredni zwiÂązek danych astronomicznych, tzn. czĂŞstotliwoÂści orbit planetarnych ,w odniesieniu do staroÂżytnych i nowoÂżytnych obiektĂłw architektury, muzyki oraz medycyny.
DzieĂą
ma 24 godziny x 60 Minut x 60 Sekund = 86,400 Sekund. Oznacza to ¿e jego czêstotliwoœÌ wynosi 1/86,400 = 0.00001157 Hz
CzêstotliwoœÌ 0.00001157Hz podniesiona o 24 oktawy wynosi 194.18 Hz, co daje wartoœÌ zbli¿on¹ do tonu G
Rok
ma dokÂładnie 365.24199 dni. 1/(365.24199 x 86400) = 0.000000031689 Hz podniesione o 32 oktawy, daje ton
C# 136.10 Hz =
ॐ
136.10 Hz podiesione o 2 oktawy daje 544.4hz =
kolor zielony
«
Ostatnia zmiana: Maj 15, 2010, 15:46:13 wysłane przez Lucyfer
»
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert
Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym
Poznano nowe wÂłaÂściwoÂści liczb pierwszych
«
Odpowiedz #17 :
Maj 16, 2010, 14:30:17 »
Liczby pierwsze znane s¹ matematyce od wielu stuleci. I wci¹¿ stanowi¹ Ÿród³o wielu zagadek i nierozwi¹zanych problemów matematycznych. Najtê¿sze umys³y matematyczne do dziœ g³owi¹ siê nas pytaniami typu: czy ka¿da liczba parzysta wiêksza od 2 mo¿e byÌ przedstawiona w postaci sumy dwóch liczb pierwszych? Czy ci¹g Fibonacciego zawiera nieskoùczenie wiele liczb pierwszych?
WiêkszoœÌ powinna pamiêtaÌ tê definicjê jeszcze ze szko³y: liczba pierwsza to liczba naturalna wiêksza od jedynki, któr¹ mo¿na podzieliÌ bez reszty przez jedynie dwie liczby naturalne: przez jeden oraz przez ni¹ sam¹. Przyk³adowe liczby pierwsze to 2, 3, 5, 7, 11,..., 1789, podczas gdy na przyk³ad 9 ni¹ nie jest (poniewa¿ dzieli siê przez 3).
DwĂłjka badaczy z francuskiego Instytutu Matematyki w Luminie dokonali ostatnio przeÂłomowego odkrycia. UdaÂło im siĂŞ potwierdziĂŚ hipotezĂŞ mĂłwiÂącÂą, Âże jest tyle samo liczb pierwszych, ktĂłrych zsumowane cyfry dajÂą w rezultacie liczbĂŞ parzystÂą, co tych, ktĂłrych cyfry po zsumowaniu dajÂą liczbĂŞ nieparzystÂą. HipotezĂŞ tĂŞ sformuÂłowaÂł w 1968 roku rosyjski matematyk Aleksander Gelfond. Uzyskanie jego potwierdzenia wymagaÂło zaangaÂżowania kombinatoryki, analitycznej teorii liczb oraz analizy harmonicznej. To nie tylko sukces sam w sobie, otwiera bowiem drogĂŞ do poznania i zrozumienia innych wÂłaÂściwoÂści liczb pierwszych i innych ciÂągĂłw liczbowych.
ChoĂŚ odkrycie moÂże wydawaĂŚ siĂŞ czysto teoretyczne i abstrakcyjne dla wiĂŞkszoÂści ludzi, bĂŞdzie mieĂŚ caÂłkiem praktyczne zastosowanie: pozwoli na stworzenie lepszych metod generowania liczb pseudolosowych i znajdzie zastosowanie w dziedzinie symulacji cyfrowych, czy kryptografii.
Autorzy rozwiÂązania problemu to Christian Mauduit i JoĂŤl Rivat z Instytutu Matematyki w Lumine (Institut de MathĂŠmatiques de Luminy - CNRS/UniversitĂŠ de la MĂŠditerranĂŠe).
PoniÂższy film pokazuje ciekawÂą metodĂŞ znajdowania liczb pierwszych.
http://www.youtube.com/v/sbjPwyPT1AI&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/sbjPwyPT1AI&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
http://www.youtube.com/v/__Re3zKM9n8&hl=pl_PL&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/__Re3zKM9n8&hl=pl_PL&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>
http://kopalniawiedzy.pl/liczby-pierwsze-Aleksander-Gelfond-hipoteza-Gelfonda-Christian-Mauduit-Joel-Rivat-10376.html
«
Ostatnia zmiana: Maj 16, 2010, 14:36:41 wysłane przez MichaÂł-AnioÂł
»
WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
Lucyfer
Moderator Globalny
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #18 :
Maj 16, 2010, 20:10:49 »
Harmonograf
http://www.youtube.com/v/oFfMEm6u0yE&hl=en_GB&fs=1&
Jules Antoine Lissajous
(czyt. /lisaʒu/; ur. 4 marca 1822 zm. 24 czerwca 1880) - francuski matematyk i fizyk, byÂł zainteresowany falami i opracowaÂł optycznÂą metodĂŞ badania ich wibracji. ChciaÂł obserwowaĂŚ fale akustyczne tworzone przez wibracje, ktĂłre wyraÂżane sÂą w postaci dÂźwiĂŞku.
Jednym z jego wynalazkĂłw jest przyrzÂąd Lissajous tworzÂący krzywe jego imienia. PrzyrzÂąd ten skÂładaÂł siĂŞ z dwĂłch protopadle zawieszonych kamertonĂłw, na ktĂłrych zamocowane byÂły lustra. Kamertony wprowadzano w wibracje (przewaÂżnie o innej wysokoÂści dÂźwiĂŞku, tworzÂąc w ten sposĂłb okreÂślony harmoniczny interwaÂł). StrumieĂą ÂświatÂła odbity kolejno od luster, padaÂł na ÂścianĂŞ tworzÂąc krzywÂą Lissajous.
Krzywa Lissajous
(wym. lisaʒu) bÂądÂź Bowditcha – w matematyce krzywa parametryczna opisujÂąca drgania harmoniczne
Jedn¹ z metod uzyskiwania krzywych Lissajous jest podanie na wejœcia oscyloskopu, pracuj¹cego w trybie XY, dwóch sygna³ów sinusoidalnych o czêstotliwoœciach pozostaj¹cych w stosunku
. Ciekawy efekt uzyskuje siĂŞ rĂłwnieÂż, gdy stosunek tych czĂŞstotliwoÂści jest minimalnie ró¿ny od ilorazu dwĂłch niskich liczb naturalnych: dziĂŞki pÂłynnej zmianie fazy (parametru δ) uzyskuje siĂŞ iluzjĂŞ trĂłjwymiarowego obrotu krzywej. W najprostszym przypadku, gdy
uzyskuje siĂŞ efekt
„obracajÂącej monety”.
Kszta³t krzywych jest szczególnie uzale¿niony od wspó³czynnika
. Dla wspó³czynnika równego 1, krzywa jest elips¹, ze specjalnymi przypadkami okr¹g:
oraz odcinek: δ = 0. Inne wartoÂści wspó³czynnika dajÂą bardziej zÂłoÂżone krzywe, ktĂłre sÂą zamkniĂŞte, tylko gdy
jest liczbÂą wymiernÂą.
PrzykÂład krzywej Lissajous o parametrach
, a – nieparzyste, b – parzyste,
a = 1, b = 2
Nieparzyste a =1, b=3
Parzyste i nieparzyste
Krzywe Jules Antoine Lissajousa i Figury Ernsta Chladniego
«
Ostatnia zmiana: Maj 17, 2010, 17:31:55 wysłane przez Lucyfer
»
Lucyfer
Moderator Globalny
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #19 :
Maj 17, 2010, 21:36:10 »
http://www.youtube.com/v/caaEbSqc7Yc&hl=en_GB&fs=1&
http://www.youtube.com/v/sHEfEp-vQKE&hl=en_GB&fs=1&
Strony:
«
1
2
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
ÂŚWIĂTA GEOMETRIA
=> W TEORII
=> W PRAKTYCE
=> Artyku³y, ksi¹¿ki, filmy, LINKI
Dan Winter i jego ÂŚwiĂŞty Graal
=> TwórczoœÌ Dana Wintera [PL, ENG]
===> Odkrycia innych osĂłb "wspierajÂące" niektĂłre aspekty pracy Dana Wintera
=> WYKÂŁAD: Implozja - sekretna nauka ekstazy i nieÂśmiertelnoÂści
=> PREZENTACJA: WyjaÂśniajÂąc grawitacjĂŞ
=> WYKÂŁAD Purpose of DNA [PL]
=> WYKÂŁAD The EggX Files: Galaktyczna historia DNA [PL]
=> WYKÂŁAD Bliss Practice: Duchowy uÂżytek z energii seksualnej [PL]
=> WYKÂŁAD Fraktalna teoria ÂŚwiadomoÂści, Grawitacji, JĂŞzyka, DNA i Udanej ÂŚmierci... [PL]
=> WYWIAD: Sekret Âżycia i architektura biologiczna
=> WYKÂŁAD: Udana ÂśmierĂŚ i prawdziwa fizyka ÂŚwiĂŞtego Graala
Nassim Haramein, 2012 i... zagadka "obcych"
=> Nassim Haramein - PrzekroczyĂŚ Horyzont ZdarzeĂą
=> SÂłoĂące, UkÂład SÂłoneczny i rok 2012
=> StaroÂżytne cywilizacje i zagadka "obcych"
Kluczem do zrozumienia jest wiedza
=> Kluczem do zrozumienia jest wiedza
=> Fizyka
=> Metafizyka
=> Filozofia
Ró¿ne koncepcje œwiata i cz³owieka
=> Ró¿ne koncepcje cz³owieka i œwiata
=> ŒwiadomoœÌ, percepcja, rozwój wewnêtrzny, tradycje "duchowe"
=> Szmaragdowe Tablice Thota
=> CZYTELNIA - teksty ró¿ne
=> Kreacjonizm i ewolucjonizm
Medycyna komĂłrkowa, Codex Alimentarius, GMO
=> Medycyna komĂłrkowa, Codex Alimentarius, GMO
SOCJOTECHNIKA
=> Socjotechnika
===> Cenzura, Dezinformacja, Agentura w Internecie
Multimedia
=> Multimedia
"Tajne" stowarzyszenia i "teorie spiskowe"
=> "Tajne" stowarzyszenia
=> "Teorie spiskowe"
===> Filmy DAVIDA ICKE'A by Redmuluc - http://davidicke.pl/
=> Nowy PorzÂądek ÂŚwiata w codziennych wiadomoÂściach
=> Globalne ocieplenie - najwiĂŞkszy szwindel?
Powitania, Kawiarenka i Hyde Park
=> Kawiarenka "Pod Gwiazdami" i Powitania :-)
=> KÂącik muzyczny
=> Hyde Park - inne
Sprawy administracyjne, OGÂŁOSZENIA i INICJATYWY SPOÂŁECZNE
=> Sprawy administracyjne - pytania i odpowiedzi
=> INICJATYWY SPOÂŁECZNE
=> OGÂŁOSZENIA
Ładowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|