Choose fontsize:
small
normal
big
large
Forum
Home
Custom
TP
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Strona główna
Pomoc
Search
Zaloguj się
Powitania, Kawiarenka i Hyde Park
>
Hyde Park - inne
>
madrzy dwudziestoletni
Strony:
«
1
2
3
4
5
6
7
8
9
»
Do dołu
« poprzedni
następny »
Drukuj
Autor
Wątek: madrzy dwudziestoletni (Przeczytany 67562 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
bou
Aktywny uÂżytkownik
Odp: madrzy dwudziestoletni
«
Odpowiedz #40 :
Kwiecień 28, 2010, 12:39:03 »
East, to my tworzymy ten swiat i bedzie taki jaki stworzymy. Mamy szanse na godne normalne zycie, ale dopoki wieciej bedzie osobnikow typu Szewc ktorzy podtrzymuja ten chory system nic sie nie zmieni. beda wojny, klamstwa i upodlenie. Jedynie co mozemy zrobic to starac sie myslec pozytywnie i miec nadzieje ze coraz wiecej ludzi sie obudzi i bedzie nas wspierac. Te zmiany juz sie dzieja na naszych oczach.A ja nie tylko wierze, ze zmiany beda mialy dalszy ciag ale to wiem. Mam ta wiedze od szamanki syberyskiej, ktorej ufam i moge kazdego zapewnic ze za kilkadziesiat miesiecy nie bedzie swiata ktory znamy. Niektorzy z nas sie przekonaja naocznie, innym niestety nie bedzie to dane.
east
Moderator Globalny
Ekspert
To jest Âświat wedÂług Ciebie i wedÂług mnie
«
Odpowiedz #41 :
Kwiecień 28, 2010, 14:03:15 »
bou
, nie sÂądzĂŞ , Âże ktokolwiek z ÂżyjÂących moÂże zatrzymaĂŚ wiedzĂŞ, ktĂłra wlewa siĂŞ w nasze serca.
Ja sam dostrzegam obserwuj¹c jak na mnie to dzia³a. Targaj¹ mn¹ sprzeczne ¿ywio³y. Z jednej strony to, co postrzegam i czego doœwiadczam na zewn¹trz mnie , ca³y ten œwiat, który swoj¹ aktywnoœci¹ przekonuje i¿ nie ma innej rzeczywistoœci poza t¹, której mo¿esz dotkn¹Ì, ¿e moje istnienie zale¿y od pieniêdzy, oraz mojej zgodnoœci z prawem. Z drugiej strony wiedza prawdziwa, ukryta, której poœwiêcam swoj¹ uwagê objawia siê bardzo namacalnie w rzeczywistoœci. Aby mog³o siê spe³niÌ to, co ma przyjœÌ nowego musz¹ zostaÌ rozmontowane stare struktury w których tkwiê, a nie zawsze jest to przyjemny i bezbolesny proces. Jednak rozumiem jego niezbêdnoœÌ. To jest mo¿e nie dok³adnie to, o co prosi³em, ale trzeba zrozumieÌ, i¿ Wszechœwiat oddaje nam zwrotnie to, co weù emitujemy, choÌ "odbite" i zniekszta³cone poprzez globaln¹ œwiadomoœÌ. Zrozumienie i akceptacja - tylko i a¿ tyle muszê wykazaÌ, aby ból nie sta³ siê po¿ywk¹ dla destrukcyjnej si³y umys³u. Nie jest ³atwo poruszaÌ siê w takim dwu-wymiarze, gdy na ka¿dym kroku doœwiadcza siê bardzo silnej iluzji fizycznoœci materialnej i mentalnej . Aby sobie w tym pomóc odrzuci³em postawê walki na rzecz akceptacji bez wyra¿ania swoich ocen.
Spróbuj na to spojrzeÌ oczyma turysty, który zwiedza skansen. Mo¿esz w nim dotkn¹Ì wszystkich sprzêtów, mo¿esz siê nawet zachwyciÌ ich funkcjonalnoœci¹, ale wiesz, ¿e w œwiecie poza skansenem panuje inna rzeczywistoœÌ.
Mo¿esz nadaÌ Lotto obserwuj¹c swoje po¿¹danie wygranej i potem rozczarowanie, gdy znowu okazuje siê, ¿e to nie Twoja nagroda. I ¿al, ¿e podobno ktoœ w Pcimiu Dolnym wygra³. Skansen.
To wszystko jest naszym codziennym , ludzkim horyzontem zdarzeĂą, ktĂłry moÂżemy obserwowaĂŚ z wnĂŞtrza punktu bezruchu. Obserwacja tego jest konieczna, abyÂśmy wiedzieli co mamy przestaĂŚ zasilaĂŚ, od czego siĂŞ uwolniĂŚ , co przetransformowaĂŚ. PrzestaĂŚ siĂŞ z tym utoÂżsamiaĂŚ, a wiĂŞc zerwaĂŚ wiĂŞzi z jeszcze dzisiaj naturalnymi, ale jutro juÂż starymi artefaktami.
"Osobnik typu
szewc
" to tak¿e czêœÌ Twojej i mojej œwiadomoœci. To nasz ukochany brat. Inny ja.
.. " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza Mooji - " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
Raistlin
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #42 :
Kwiecień 28, 2010, 18:59:22 »
east
CytujÂąc konstytucje miaÂło uzmysÂłowiĂŚ czym jest paĂąstwo.
NapiszĂŞ to proÂściej. PaĂąstwo nie zbiĂłr praw ktĂłre majÂą obywatele przestrzegaĂŚ lecz wÂłaÂśnie ludzie zamieszkujÂący dany obszar ktĂłrych celem jest dbanie dobro wspĂłlne narodu zrĂłwnowaÂżony rozwĂłj.
Analogicznie naszym niewielkim paĂąstwem moÂżemy nazwaĂŚ to forum LESZEK w tej analogi jest naszym prezydentom a prawo jakie musimy przestrzegaĂŚ to ogĂłlne prawo dobrego wychowania. OczywiÂście w tym przypadku zasady te nie zostaÂły spisane a tylko dlatego Âże LESZEK wychodzi zaÂłoÂżenia Âże je znamy. A jeÂśli ktoÂś te zasady Âłamie LESZEK jako jedno osobowy organ sÂądowniczy, wykonawczy oraz prawodawczy wyciÂąga od niego konsekwencje
Id¹c dalej w t¹ analogie Paùstwem mo¿emy nazwaÌ te¿ tak¿e spo³eczeùstwo mrówek z ca³ym ich terytorium jakie posiadaj¹ . Mrówki moj¹ to do siebie ¿e wykazuj¹ siln¹ hierarchizacje. Jedyn¹ istot¹ która zarz¹dza spo³ecznoœci¹ jest królowa. to ona poprzez wydzielane hormony zapachowe przydziela obowi¹zki ca³ej reszcie. Pojedyncza jednostka w tym systemie nie ma prawa zdania. jeœli wyjdzie poza spo³ecznoœÌ ginie. Nasze paùstwo pod tym wzglêdem jest lepsze bo mo¿emy wybraÌ w³asna "królow¹" i wrazie potrzeby j¹ zmieniÌ
Cytat: east Kwiecień 28, 2010, 10:46:32
Raistlin
, piĂŞkne sÂłowa , okrÂągÂłe zdania i to zapisane w najwyÂższym akcie prawnym jakim jest Konstytucja tylko ... co z tego ?
KoĂą jaki jest kaÂżdy widzi.
PaĂąstwo narzuca szereg ograniczeĂą swoim Obywatelom na temat tego czego im nie wolno, a co ewentualnie wolno ( legalize it ! ) SÂłyszaÂłeÂś coÂś o niegodnych emeryturach ? o GMO ?, o cenzurze Internetu ? o (nie)uczciwych politykach - w koĂącu reprezentantach Narodu ? o koncernach z uÂśmiechem na ustach ÂżerujÂących na ludzkim zdrowiu ( weÂź pigulkĂŞ i po sprawie ).
tu maÂła po prawka to nie paĂąstwo narzuca szereg ograniczeĂą swoim Obywatelom tylko ludzie w nim ktĂłrych sami wybraliÂśmy, PaĂąstwo jest tylko noÂżem ktĂłry my sami wÂłoÂżyliÂśmy w rĂŞce ludziom ktĂłrzy nie sÂą godni tego. Wszystko co dalej piszesz jest tylko konsekwencjÂą naszego wyboru.
Teraz zwróÌ uwagê na jedna rzecz ta sama konstytucja która dotyczy nas dotyczy równie¿ ich. Te same przywileje którzy oni maj¹ mamy równie¿ my. My te¿ mo¿emy trzymaÌ nu¿ i to równie¿ my mo¿emy im ten nu¿ odebraÌ. I najwa¿niejsze to my mo¿emy ich zast¹piÌ. Dlatego te¿ ci (nie) uczciwi politycy próbuj¹ pozostawiÌ nas w nieœwiadomoœci i jak w najwiêkszym stopniu nas uzale¿niÌ. Wszystko to robi¹ tylko z jednego powodu. strachu przed nami.
i jedyny problem jaki istnieje to ciÂągÂły brak ÂświadomoÂści ludzi.
Cytat: east Kwiecień 28, 2010, 14:03:15
"Osobnik typu
szewc
Taka maÂła dygresja to rĂłwnieÂż ci (nie) uczciwi politycy sÂą "naszymi ukochanymi braĂŚmi, Innym ja"
Pozdrawiam
"W wszechœwiecie jest nieskoùczona iloœÌ informacji które mo¿na pozyskaÌ.Wiele z tych informacji nie da siê z rozumieÌ logik¹. Nie które z nich jest b³êdnych sprzecznych lub nieprawdziwych. INTUICJA jest drog¹ która pomaga nam siê pomiêdzy nimi poruszaÌ i wybraÌ najw³aœciwsze"
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert
Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym
«
Odpowiedz #43 :
Kwiecień 28, 2010, 19:05:37 »
A propos konstytucji krĂłtka historia podatku dochodowego.Konkluzja jest tak PaĂąstwo zawsze bĂŞdzie gÂłodne naszych pieniĂŞdzy bo to Âże podatek pÂłacÂą biedni to chyba dla wszystkich jest jasne.NajwyÂższy czas zrozumieĂŚ Âże
PaĂąstwo nie chroni biednych tylko i Âłupi nawet jeÂśli w nielicznych wypadkach wydaje sie inaczej.
Robert Gwiazdowski
Podatek dochodowy by³ wyœmienitym Ÿród³em dochodów paùstwa w okresie zwiêkszenia jego potrzeb za spraw¹ ró¿nych wydatków wojennych. Jednak kszta³towa³ siê on pocz¹tkowo na poziomie kilku procent dochodów i obejmowa³ jedynie kilka procent najbogatszego spo³eczeùstwa. Nie jest wiêc tak, ¿e podatek ten jest rzecz¹ oczywist¹, zw³aszcza w postaci obecnie obowi¹zuj¹cej. Natomiast samo istnienie tego podatku, jako doœÌ ³atwo dostêpnego Ÿród³a dochodów paùstwa, zachêca³o od pocz¹tku do zwiêkszania wydatków publicznych i przyczynia³o siê do rozrostu rz¹du. PodkreœliÌ nale¿y jednak, ¿e przez ca³y wiek XIX wysokoœÌ podatku dochodowego zmienia³a siê, w zale¿noœci od sytuacji, w obu kierunkach: raz mala³a, raz ros³a. W XX wieku sytuacja ta uleg³a ca³kowitej zmianie. I wojna œwiatowa poci¹gnê³a za sob¹ ogromne koszty, które sta³y siê uzasadnieniem znacznego podwy¿szenia podatków, tak¿e dochodowego. Jednak po wojnie nie zmniejszono stawek podatkowych do poziomu przedwojennego, a w okresie II wojny œwiatowej najwy¿sz¹ stawkê podatkow¹ w wielu paùstwach wywindowano do 50% i nie obni¿ono jej w czasie pokoju. Kolejne grupy polityków przekonywa³y swoich wyborców, ¿e progresywne opodatkowanie najbogatszych jest powodem, aby na nie w³aœnie ci biedniejsi oddawali swój g³os.
W Stanach Zjednoczonych po raz pierwszy wprowadzono podatek od dochodów osobistych w roku 1861 z uwagi na wojnê domow¹, która poci¹gnê³a za sob¹ zwiêkszenie wydatków publicznych, dla których pilnie nale¿a³o znaleŸÌ Ÿród³o finansowania. Dochód do 600 USD by³ zwolniony od podatku. Dochody powy¿ej tej kwoty, lecz mniejsze ni¿ 10 000 USD opodatkowane by³y stawk¹ 3%, a powy¿ej 10 000 USD stawk¹ 5%. W roku 1864 stawki podatkowe zwiêkszono odpowiednio do 5 i 10%. Jednak w roku 1872 podatek dochodowy zosta³ zlikwidowany. Liczne próby jego wprowadzenia spotyka³y siê z powa¿nym oporem. Gdy w roku 1894 uchwalono now¹ ustawê wprowadzaj¹c¹ podatek od dochodów powy¿ej 4 000 USD w wysokoœci 2%, S¹d Najwy¿szy uzna³ j¹ za sprzeczn¹ z Konstytucj¹. Aby "przechytrzyÌ" - jak to nazwali Hall i Rabushka (5 - S¹d Najwy¿szy, 12 lipca 1909 roku Kongres uchwali³ XVI Poprawkê do Konstytucji, która zosta³a ratyfikowana 29 lutego 1913 roku.
Jej zwolennicy postrzegali podatek dochodowy jako obci¹¿enie dla bogatych, twierdz¹c, ¿e to rodziny Carnegie czy Rockefeller powinny p³aciÌ, oszczêdzaj¹c w ten sposób klasê œredni¹.
W istocie mniej ni¿ 2% rodzin amerykaùskich obowi¹zane by³y sk³adaÌ deklaracje podatkowe. Podatek dotyczy³ dochodów przewy¿szaj¹cych 3 000 USD dla osób samotnych i 4 000 USD dla ma³¿eùstw. Stawki podatkowe wynosi³y zaœ od 1% (!!!) za pierwsze 20 000 USD dochodu podlegaj¹cego opodatkowaniu do 7% od dochodu powy¿ej 500 000 USD, czyli, wed³ug dzisiejszej wartoœci pieni¹dza - równowartoœci 7,7 miliona USD. Jak przypominaj¹ Hall i Rabushka podczas debaty nad XVI Poprawk¹ zwolennicy podatku dochodowego zapewniali, ¿e taki podatek w wysokoœci do 10% nie mo¿e byÌ rozwi¹zaniem z³ym. Ale ju¿ piêÌ lat póŸniej i tylko rok po ratyfikacji XVI Poprawki, w roku 1914, zmniejszono kwoty wolne od podatku, najni¿sz¹ stawkê dla najni¿szych dochodów podniesiono z 1% na 6%, a najwy¿sz¹ z 7% na 77% (sic!) (6. Wraz z II wojn¹ œwiatow¹ najwy¿sza stawka wzros³a do 94% i pozostawa³a na tym niewiarygodnie wysokim poziomie w latach 50.
Co szczegĂłlnie istotne, do II wojny Âświatowej Âśrednia stawka podatkowa (to jest caÂłkowicie zapÂłacony podatek podzielony przez dochĂłd) na rodzinĂŞ, z dochodem w wysokoÂści 50 000 USD (mierzonym wedÂług wartoÂści pieniÂądza z 1991 roku), nigdy nie wzrosÂła powyÂżej 4%.
(Bogaci nie p³ac¹ podatku bo ich pieni¹dze s¹ inwestowane np. w korporacje ró¿nego typu) Od II wojny œwiatowej nigdy nie spad³a poni¿ej 14%. Marginalne stawki dla klasy œredniej wzros³y w sposób jeszcze bardziej dramatyczny. Marginalna stawka podatkowa dla œredniej klasy przed II wojn¹ œwiatow¹ nigdy nie wzros³a powy¿ej 8%. Od tego czasu nigdy nie spad³a poni¿ej 22%, wzrastaj¹c w latach 70. do 33% podczas okresów wielkiej inflacji.
caÂły text tutaj
http://www.kapitalizm.republika.pl/historia.html
«
Ostatnia zmiana: Kwiecień 28, 2010, 19:14:56 wysłane przez MichaÂł-AnioÂł
»
WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
Raistlin
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #44 :
Kwiecień 28, 2010, 20:04:17 »
MichaÂł AnioÂł
co do konkluzji nie paĂąstwo jest gÂłodne naszych pieniĂŞdzy tylko ludzie w nim. Jak juÂż pisaÂłem konstytucja jest tylko narzĂŞdziem. CaÂła sprawa by siĂŞ nie wydarzyÂła gdyby ludzie byli Âświadomi i aktywniej uczestniczyli w Âżyciu politycznym.
Moim ideaÂłem wÂładzy jest polska po wprowadzeniu liberum veto ale jeszcze przed okresem serii wojen jakie nawiedziÂły kraj. Szlachta w tych czas uczestniczyÂła miarĂŞ Âświadomie dbaÂła o dobro wspĂłlnie i jeÂśli uwaÂżali Âże podwyÂższenie podatku jest sÂłuszny to go nie vet owali jeÂśli nie byÂł to korzystali z prawa veta. Ten okres jest przykÂładem Âże odpowiedniej ÂświadomoÂści ludzie paĂąstwo dziaÂła dla poÂżytku ludzi
Pierwsze co zrobiÂłem po zapoznaniu siĂŞ z tym wÂątkiem to zadanie sobie pytaĂą.
1Czym jest PaĂąstwo?
2Czy na pewno jest takie zÂłe?
3Co by siĂŞ staÂło gdyby TERAZ tego paĂąstwa nagle przestaÂło istnieĂŚ? W tym przypadku mĂłwiĂŞ o warunkach polskich. Czyli warunkach gdzie ludzie nie Âżyli od poczÂątku na terenie pozbawionym paĂąstwa.
SÂłowo paĂąstwo w tym pytaniu rozumiem zgodnie z waszymi poglÂądami czyli zbiĂłr suchych praw i nakazĂłw
Ad 1 O tym pisaÂłem wyÂżej.
Ad 2 Ja uwaÂżam Âże nie choĂŚby ze wzglĂŞdu na pomoc socjalnÂą (pomoc z ÂśrodkĂłw wszystkich ludzi osobom potrzepujÂącym za poÂśrednictwem organĂłw paĂąstwowych czyli osĂłb do tego wyznaczonych przez NarĂłd) oraz dziaÂłania polepszajÂące naszÂą gospodarkĂŞ.
Ad 3 Na chwilĂŞ obecnÂą (TERAZ) uwaÂżam Âże spoÂłeczeĂąstwo nie byÂło by w stanie funkcjonowaĂŚ w Âładzie i porzÂądku. moje wÂątpliwoÂści sÂą uzasadnione tym ,Âże:
1 w 2009 r kiedy du¿¹ iloœÌ domostw zosta³a zniszczona z powodu wiatru W tylko jednej wiosce znaleŸli siê ludzie którzy faktycznie pomogli poszkodowanym. Nieœli im ubraniu robili zbiórki itp. Cala reszta spo³ecznoœci zamieszkuj¹cy teren katastrofy
2 wi¹¿e siê z pierwszym Przyk³ad ten œwiadczy o tym ¿e na chwilê obecn¹ ludzie s¹ skupieni na sobie i nie chêtnie przekazaÌ czeœÌ swojego maj¹tku na u¿ytek wspólny. Co za tym idzie obawiam siê braku œrodków na utrzymanie dróg, œrodków na inwestycje, s³u¿bê zdrowia, policjê.
"W wszechœwiecie jest nieskoùczona iloœÌ informacji które mo¿na pozyskaÌ.Wiele z tych informacji nie da siê z rozumieÌ logik¹. Nie które z nich jest b³êdnych sprzecznych lub nieprawdziwych. INTUICJA jest drog¹ która pomaga nam siê pomiêdzy nimi poruszaÌ i wybraÌ najw³aœciwsze"
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert
Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym
«
Odpowiedz #45 :
Kwiecień 28, 2010, 21:02:57 »
No nie twierdze ¿e dziœ likwidujemy paùstwowoœÌ bo tak bêdzie lepiej lecz ani komunizm ani kapitalizm siê nie sprawdzi³ ,alternatywy brak a do systemów utopijnych droga przed nami daleka, dywagacje na temat gwa³townej przemiany mentalnej mo¿na miêdzy bajki w³o¿yÌ gdy¿ nic nie wydarza siê w ten sposób,zmiany pewne mo¿na zaobserwowaÌ,na skutki trzeba bêdzie poczekaÌ pewnie kilka pokoleù choÌ chcia³bym by by³o inaczej.
Co do twojej wypowiedzi to niestety masz racje i jej nie masz PaĂąstwo tworzÂą ludzie i na dziÂś paĂąstwo grabi biednych a dotuje bogatych i jeÂśli myÂślisz inaczej to znaczy tylko Âże nie przejrzaÂłeÂś liczb.
WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
Szewc
Aktywny uÂżytkownik
«
Odpowiedz #46 :
Kwiecień 29, 2010, 09:19:23 »
Raistlin
Czy ty wiesz dokÂładnie czym byÂła zasada "Liberum Veto"? DoprowadziÂła do upadku Korony.
Po wprowadzeniu jej zerwano ponad 70% zwoÂłanych sejmĂłw, i nie ustalono/podwyÂższono ani jednego podatku na rzecz krĂłlestwa. Danie tej "zÂłotej wolnoÂści" szlachcie, byÂło bezpoÂśrednim powodem poczÂątku upadku jednej z najwiĂŞkszych potĂŞg Ăłwczesnej europy.
Liberum jest przykÂładem negatywnych efektĂłw jakie daje taka swoboda zrywania obrad. Co z tego Âże nie daÂła szlachta naÂłoÂżyc sobie Âżadnego nowego podatku, skoro pogrzebali tym wÂłasne krĂłlestwo. Zapomnieli Âże jak statek tonie to wszyscy powinni go ratowac, a nie ratowac to co maja na jego pokÂładzie.
"Nie wymyÂślaj nowych czynnikĂłw jeÂżeli nie istnieje taka potrzeba, a jeÂżeli juÂż, to udowodnij najpierw ich istnienie" - Arystoteles
east
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #47 :
Kwiecień 29, 2010, 11:49:00 »
Cytat: Raistlin Kwiecień 28, 2010, 18:59:22
(..)
tu maÂła po prawka to nie paĂąstwo narzuca szereg ograniczeĂą swoim Obywatelom tylko ludzie w nim ktĂłrych sami wybraliÂśmy, PaĂąstwo jest tylko noÂżem ktĂłry my sami wÂłoÂżyliÂśmy w rĂŞce ludziom ktĂłrzy nie sÂą godni tego. Wszystko co dalej piszesz jest tylko konsekwencjÂą naszego wyboru.
Teraz zwróÌ uwagê na jedna rzecz ta sama konstytucja która dotyczy nas dotyczy równie¿ ich. Te same przywileje którzy oni maj¹ mamy równie¿ my. My te¿ mo¿emy trzymaÌ nu¿ i to równie¿ my mo¿emy im ten nu¿ odebraÌ. I najwa¿niejsze to my mo¿emy ich zast¹piÌ. Dlatego te¿ ci (nie) uczciwi politycy próbuj¹ pozostawiÌ nas w nieœwiadomoœci i jak w najwiêkszym stopniu nas uzale¿niÌ. Wszystko to robi¹ tylko z jednego powodu. strachu przed nami.
i jedyny problem jaki istnieje to ciÂągÂły brak ÂświadomoÂści ludzi.
No wÂłaÂśnie. PaĂąstwo jest takim noÂżem. Ludzie je stworzyli. Jednak stwierdzasz rĂłwnieÂż, Âże moÂżna ÂżyĂŚ bez tego noÂża przywoÂłujÂąc przykÂład naszego forum i Leszka jako prezydenta.
W naszym przypadku nie mamy ci¹got do w³adania forum œwiadomi, ¿e jest to raczej du¿y wysi³ek le¿¹cy po stronie Prezydenta Leszka
i Âże sprawowanie tej wÂładzy nie przynosi zyskĂłw.
Przy tej okazji napiszĂŞ, Âże podoba mi siĂŞ model brytyjskiego parlamentu, w ktĂłrym zasiadajÂący ludzie "szlachetnie urodzeni" nie robiÂą tego z pobudek finansowych, czy teÂż wÂładczych . Oni majÂą swoje maÂłe "krĂłlestwa" w swoich zamkach i stabilnÂą od wiekĂłw sytuacjĂŞ ekonomicznÂą , ktĂłrÂą zapewniajÂą im ich wÂłoÂścia. Dlatego nie bojÂą siĂŞ mĂłwiĂŚ i dziaÂłaĂŚ wprost. SÂą niezaleÂżnymi ludÂźmi, wolnymi od wpÂływĂłw koncernĂłw. Inna sprawa , Âże ich dobrobyt osobisty mĂłgÂł pochodziĂŚ z nie tak wcale czystych ÂźrĂłdeÂł w odlegÂłych czasach, kiedy korona brytyjska miaÂła swoje niewolnicze kolonie rozsiane po Âświecie, ale tym bardziej teraz sÂłuÂżba narodowi powinna obligowaĂŚ do "odpracowania" grzechĂłw z przeszÂłoÂści. GeneralizujÂąc zapewne wyidealizowaÂłem tu BrytyjczykĂłw, ale chciaÂłem przez to pokazaĂŚ przykÂładowo jak inaczej moÂżna traktowaĂŚ zaszczyt pracy w najwyÂższej sÂłuÂżbie paĂąstwowej.
Musi zaistnieĂŚ zmiana powszechnej ÂświadomoÂści, gdyÂż juÂż nawet tak niewielka przemiana jak ta, o ktĂłrej poniÂżej w cytacie moÂże zmieniĂŚ bardzo wiele.
Cytat: east Kwiecień 28, 2010, 14:03:15
"Osobnik typu
szewc
Taka maÂła dygresja to rĂłwnieÂż ci (nie) uczciwi politycy sÂą "naszymi ukochanymi braĂŚmi, Innym ja"
Jeœli sytuacja na œwiecie zmieni siê w ten sposób, ¿e podniesie siê poziom œwiadomoœci ludzkiej, to w zale¿noœci od iloœciowych i jakoœciowych przemian wydarzyÌ siê mog¹ dwa g³ówne warianty :
- PaĂąstwa bĂŞdÂą istnieĂŚ nadal i bĂŞdÂą zarzÂądzane dokÂładnie tak, jak do tej pory to siĂŞ dzieje , a nawet z wiĂŞkszÂą jeszcze dysharmoniÂą. KaÂżde , nawet losowe wydarzenie na ÂŚwiecie bĂŞdzie podejrzane o to, Âże maczaÂły w niej palce jakieÂś bliÂżej nieokreÂślone struktury NWO.
Przyk³adem tragedia w Smoleùsku. Ile¿ to ju¿ powsta³o fantastycznych teorii na ten temat z zamachem w³¹cznie. Nikt inny tylko ludzie dorabiaj¹ te teorie niby w poszukiwaniu prawdy zupe³nie nie zawracaj¹c sobie g³owê konsekwencjami tego , co robi¹. Ich umys³y tak postrzegaj¹ rzeczywistoœÌ - jako jeden wielki spisek. Gdyby siê ziœci³ choÌ jeden spiskowy scenariusz, to œwiatowy konflikt jest murowany , wojna , œmierÌ i zniszczenie , a w pierwszej linii polegliby spiskowcy. Nikt nie wygrywa. To przyk³ad na sposób w jaki postrzega siê Paùstwo
- drugi wariant , ca³kiem odmienny wyp³ywa z wiedzy o sobie samym i sposobie w jaki funkcjonuje rzeczywistoœÌ - wariant harmoniczny. Ze œwiadomoœci i wiedzy o po³¹czeniu wszystkiego wynika ca³kiem inne postrzeganie œwiata. Nie jako wrogiego miejsca , lecz œciœle zsynchronizowanego systemu po³¹czeù w którym jakoœÌ tego , co oferujesz wszechœwiatowi wraca do Ciebie z nawi¹zk¹ - i to w czasie rzeczywistym. Nic nie dzieje siê przypadkowo, zaœ to , co jest wynika z sumy œwiadomoœci cz¹stkowych. Ten sposób postrzegania mo¿na by przekuÌ w demokracjê bezpoœredni¹ bez zmiany Konstytucji, czy struktury Paùstwa. Ten wariant realizuje siê jako proces oddolny. Przyk³adem jest akcja sprzeciwu Internautów wobec prób wprowadzenia cenzury w Internecie, w którym to ludzie organizuj¹ siê w grupê nacisku w œciœle okreœlonym celu, lecz nie jako stowarzyszenie.
Oba warianty ju¿ istniej¹ obok siebie. Ta swoista polaryzacja bêdzie siê pog³êbiaÌ . W pierwszym wariancie dysharmonia bêdzie wiecznie zak³ócaÌ porz¹dek , w drugim wariancie poczucie jednoœci stwarza platformy gdzie wa¿na jest inicjatywa , na przyk³ad miliona obywateli w okreœlonej sprawie, aby wymusiÌ na rz¹dach okreœlone rozwi¹zania. W tym drugim wariancie podstaw¹ jest harmoniczna wspó³dzielnoœÌ, œwiadomoœÌ wspó³istnienia.
.. " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza Mooji - " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
Raistlin
Nowy uÂżytkownik
«
Odpowiedz #48 :
Kwiecień 29, 2010, 15:50:50 »
Cytat: Szewc Kwiecień 29, 2010, 09:19:23
Raistlin
Czy ty wiesz dokÂładnie czym byÂła zasada "Liberum Veto"? DoprowadziÂła do upadku Korony.
Po wprowadzeniu jej zerwano ponad 70% zwoÂłanych sejmĂłw, i nie ustalono/podwyÂższono ani jednego podatku na rzecz krĂłlestwa. Danie tej "zÂłotej wolnoÂści" szlachcie, byÂło bezpoÂśrednim powodem poczÂątku upadku jednej z najwiĂŞkszych potĂŞg Ăłwczesnej europy.
Liberum jest przykÂładem negatywnych efektĂłw jakie daje taka swoboda zrywania obrad. Co z tego Âże nie daÂła szlachta naÂłoÂżyc sobie Âżadnego nowego podatku, skoro pogrzebali tym wÂłasne krĂłlestwo. Zapomnieli Âże jak statek tonie to wszyscy powinni go ratowac, a nie ratowac to co maja na jego pokÂładzie.
masz racje ¿e liberum veto ostatecznie doprowadzi³o do upadku korony. Z wróÌ jednak uwagê ¿e w pocz¹tkowym okresie tej zasady szlachta nie wykorzystywa³a swoich praw w nadmiarze. Paùstwo w tym czasie funkcjonowa³o dobrze. Problemy zaczê³y siê dopiero póŸniej gdy polska zosta³a na skutek wojen znacznie zniszczona i szlachta zaczê³a dbaÌ o swe interesy i byÌ podatna na fundusze od obcych mocarstw. Pisz¹c o liberum veto mia³em na myœli pierwszy okres który dowodzi³ ¿e jeœli ludzie s¹ œwiadomi do paùstwo mo¿e byÌ czymœ pozytywnym.
kiedy mówi siê o liberum veto czêsto ma siê na myœli tylko koniec a zapomina o pocz¹tku. A te okresy znacz¹co siê od siebie ró¿ni³y.
Cytat: MichaÂł-AnioÂł Kwiecień 28, 2010, 21:02:57
No nie twierdze ¿e dziœ likwidujemy paùstwowoœÌ bo tak bêdzie lepiej lecz ani komunizm ani kapitalizm siê nie sprawdzi³ ,alternatywy brak a do systemów utopijnych droga przed nami daleka, dywagacje na temat gwa³townej przemiany mentalnej mo¿na miêdzy bajki w³o¿yÌ gdy¿ nic nie wydarza siê w ten sposób,zmiany pewne mo¿na zaobserwowaÌ,na skutki trzeba bêdzie poczekaÌ pewnie kilka pokoleù choÌ chcia³bym by by³o inaczej.
Co do twojej wypowiedzi to niestety masz racje i jej nie masz PaĂąstwo tworzÂą ludzie i na dziÂś paĂąstwo grabi biednych a dotuje bogatych i jeÂśli myÂślisz inaczej to znaczy tylko Âże nie przejrzaÂłeÂś liczb.
No i wÂłaÂśnie tu do chodzimy do sedna
Te dwa stwierdzenia- Paùstwo to ludzie oraz paùstwo grabi biednych i dotuje bogatych sprowadzaj¹ siê do jednego Jedni ludzie grabi¹ drugich ludzi.Co do gwa³townej przemiany œwiadomoœci niestety zgadzam siê z tob¹. Zdajê sobie sprawê jak jest ¿e do systemu utopijnego nam jeszcze daleko. Paùstwo jest ci¹gle niedoskona³e wymaga wieeelu zmian. Wszystko co wy¿ej pisa³em sprowadza siê do stwierdzenia jest tylko narzêdziem. My równie¿ mo¿emy go u¿ywaÌ Jedynie co trzeba zrobiÌ to zorganizowaÌ siê i zacz¹Ì aktywnie zacz¹Ì braÌ udzia³ w ¿yciu politycznym. PrzestaÌ biernie podawaÌ siê ludziom którzy nas okradaj¹ i zacz¹Ì dzia³aÌ na rzecz polepszenia dobra wspólnego jakim jest paùstwo.
pierwszy post sugerowaÂł jakie to paĂąstwo zÂło i wyraÂżaÂł chĂŞĂŚ likwidacji tego tworu.
wszystko co pisaÂłem do reakcja na tÂą ideĂŞ ktĂłra dla mnie jest szaleĂąstwem.
Skoro ludzie okradajÂą ludzi to jak moÂżna myÂśleĂŚ o tym aby wszyscy ludzie tworzyli coÂś harmonijnego.
Likwidacja paĂąstwa nie spowodowaÂła by tego Âże jedni przestali okradaĂŚ ludzi. Dalej by to siĂŞ dziaÂło tylko w inny sposĂłb byĂŚ moÂże bardziej brutalny. WyÂżej wymieniony GMO przestaÂło by mieĂŚ jakiekolwiek blokady przed wprowadzeniem, po prostu zostaÂło by wprowadzone nie pytajÂąc nikogo o pozwolenie.
I ostatnie porĂłwnujÂąc paĂąstwo do noÂża i przytaczajÂąc przykÂład forum nie mĂłwiÂł Âże my nie uÂżywamy tego noÂża tylko Âże moÂżna go uÂżywaĂŚ nie tylko do kaleczenia ludzi ale do np krojenia chleba
pozdrawiam
east
Moderator Globalny
Ekspert
«
Odpowiedz #49 :
Kwiecień 29, 2010, 19:15:09 »
Brak PaĂąstwa rodzi w ludziach strach, gdyÂż zakÂładamy z gĂłry, Âże jedni grabiÂą drugich. OczywiÂście my mamy lepszych kandydatĂłw do sprawowania wÂładzy, ale tak siĂŞ dziwnie dzieje, Âże kiedy owi "lepsi" dochodzÂą do wÂładzy to znowu uwaÂżamy , Âże nas grabiÂą wykorzystujÂąc PaĂąstwo. . I tak juÂż od wielu lat. Po 89 roku Polska miaÂła byĂŚ rajem ludzi sprawiedliwych. OkazaÂło siĂŞ, Âże jak z pudeÂłka diabeÂł wyskoczyÂły czarne teczki i agenci typu bolek. RozpoczĂŞÂła siĂŞ nagonka "rĂłwniejszych" na "rĂłwnych". Dzieje siĂŞ tak, bo istnieje wÂładza, a wÂładza korumpuje. Najczystszy czÂłowiek moÂże siĂŞ mimowolnie ubabraĂŚ.
Moim zdaniem, przy dzisiejszych mo¿liwoœciach technologicznych na œwiecie mo¿liwe by³oby sprawowanie demokracji bezpoœredniej. Nie powinniœmy oddawaÌ w³adzy w rêce wybraùców, lecz stworzyÌ taki system, w którym ka¿dy zalogowany by³by "pos³em" i sam móg³ oddaÌ g³os w interesuj¹cej go sprawie, zg³osiÌ veto, czy te¿ wyst¹piÌ z inicjatyw¹. Poza tym wiêcej w³adzy i œrodków powinno zostaÌ skierowanych do samorz¹dów terytorialnych w dó³, do ludzi oraz ich codziennych problemów - remontu drogi, doprowadzenia wody, pr¹du, czy wybudowania œcie¿ki rowerowej, albo na nowe miejsca pracy.
To tak na teraz, co widzê, ¿e w ramach obecnego systemu mo¿na by osi¹gn¹Ì.
Z drugiej strony . Nie doceniacie Panowie przemiany œwiadomoœci. Mo¿e dlatego, ¿e ona nie robi wokó³ siebie medialnego szumu, co nie znaczy, ¿e nie zachodzi. Przyk³adem jest niedawna akcja ze szczepieniami. Ludzie nie pozwalaj¹ ju¿ wkrêcaÌ sobie kitu. Coraz wiêcej obywateli zaczyna bardziej ufaÌ swojej wewnêtrznej intuicji niŸli temu, co maj¹ im do przekazania gadaj¹ce g³owy w tv.
Dziêki YT mo¿na ogl¹daÌ wyk³ady ludzi nowej ery, których ¿adna komercyjna stacja nie poka¿e w obawie przed utrat¹ wp³ywów z reklam. ŒwiadomoœÌ wzrasta³a ju¿ od dawna, ale jeœli chodzi o mnie to nie dostrzega³em w niej wczeœniej elementu œwiêtej geometrii, czy fraktalnoœci . Przyk³adem jest nie gasn¹ca popularnoœÌ muzyki roots reggae. Ta muzyka jest wibracj¹ dostarczaj¹c¹ mi z zewn¹trz harmonicznego do³adowania ( nie ka¿da muzyka jest harmoniczna ). Jest w niej serca bicie i przes³anie tekstowe i wielki pozytywny przekaz. Jest wszystko, co mi niezbêdne dla utrzymania psychicznej równowagi.
Pomyœlcie, ¿e tak niewiele wiemy o wibracjach, ani o œwietle. Jeœli wzrost œwiadomoœci wewn¹trz ka¿dego cz³owieka odbywa siê niezale¿nie od tego , co on sam uznaje za rzeczywistoœÌ, to pomyœlcie co mo¿e to zmieniÌ w skali globalnej. HarmonicznoœÌ bêdzie wymuszaÌ okreœlone przemiany zw³aszcza, jeœli doœwiadczysz fizycznie, ¿e Twoje harmoniczne myœli kszta³tuj¹ rzeczywistoœÌ tu i teraz. Zaspokojenie najbardziej podstawowych potrzeb takich jak bezpieczeùstwo, dostêp do energii, brak g³odu, poczucie szczêœcia i mi³oœci nie s¹ utopi¹ - staj¹ siê osi¹galne tylko dlatego, ¿e Ty - In¿ynier Pró¿ni - wiesz , ze chcesz to osi¹gn¹Ì. Utopia jest na wyci¹gniêcie rêki, jeœli pozwolisz sobie na jej zaistnienie w Twoim horyzoncie zdarzeù. Wiedza o tym JAK przyjdzie z tego samego Ÿród³a , co wszystko inne.
Pomyœlcie jak taka zmiana wewnêtrzna mo¿e wp³yn¹Ì na struktury w które jesteœmy wpiêci poprzez System.
Strony:
«
1
2
3
4
5
6
7
8
9
»
Do góry
Drukuj
« poprzedni
następny »
Skocz do:
Wybierz cel:
-----------------------------
ÂŚWIĂTA GEOMETRIA
=> W TEORII
=> W PRAKTYCE
=> Artyku³y, ksi¹¿ki, filmy, LINKI
Dan Winter i jego ÂŚwiĂŞty Graal
=> TwórczoœÌ Dana Wintera [PL, ENG]
===> Odkrycia innych osĂłb "wspierajÂące" niektĂłre aspekty pracy Dana Wintera
=> WYKÂŁAD: Implozja - sekretna nauka ekstazy i nieÂśmiertelnoÂści
=> PREZENTACJA: WyjaÂśniajÂąc grawitacjĂŞ
=> WYKÂŁAD Purpose of DNA [PL]
=> WYKÂŁAD The EggX Files: Galaktyczna historia DNA [PL]
=> WYKÂŁAD Bliss Practice: Duchowy uÂżytek z energii seksualnej [PL]
=> WYKÂŁAD Fraktalna teoria ÂŚwiadomoÂści, Grawitacji, JĂŞzyka, DNA i Udanej ÂŚmierci... [PL]
=> WYWIAD: Sekret Âżycia i architektura biologiczna
=> WYKÂŁAD: Udana ÂśmierĂŚ i prawdziwa fizyka ÂŚwiĂŞtego Graala
Nassim Haramein, 2012 i... zagadka "obcych"
=> Nassim Haramein - PrzekroczyĂŚ Horyzont ZdarzeĂą
=> SÂłoĂące, UkÂład SÂłoneczny i rok 2012
=> StaroÂżytne cywilizacje i zagadka "obcych"
Kluczem do zrozumienia jest wiedza
=> Kluczem do zrozumienia jest wiedza
=> Fizyka
=> Metafizyka
=> Filozofia
Ró¿ne koncepcje œwiata i cz³owieka
=> Ró¿ne koncepcje cz³owieka i œwiata
=> ŒwiadomoœÌ, percepcja, rozwój wewnêtrzny, tradycje "duchowe"
=> Szmaragdowe Tablice Thota
=> CZYTELNIA - teksty ró¿ne
=> Kreacjonizm i ewolucjonizm
Medycyna komĂłrkowa, Codex Alimentarius, GMO
=> Medycyna komĂłrkowa, Codex Alimentarius, GMO
SOCJOTECHNIKA
=> Socjotechnika
===> Cenzura, Dezinformacja, Agentura w Internecie
Multimedia
=> Multimedia
"Tajne" stowarzyszenia i "teorie spiskowe"
=> "Tajne" stowarzyszenia
=> "Teorie spiskowe"
===> Filmy DAVIDA ICKE'A by Redmuluc - http://davidicke.pl/
=> Nowy PorzÂądek ÂŚwiata w codziennych wiadomoÂściach
=> Globalne ocieplenie - najwiĂŞkszy szwindel?
Powitania, Kawiarenka i Hyde Park
=> Kawiarenka "Pod Gwiazdami" i Powitania :-)
=> KÂącik muzyczny
=> Hyde Park - inne
Sprawy administracyjne, OGÂŁOSZENIA i INICJATYWY SPOÂŁECZNE
=> Sprawy administracyjne - pytania i odpowiedzi
=> INICJATYWY SPOÂŁECZNE
=> OGÂŁOSZENIA
Ładowanie...
Polityka cookies
Darmowe Fora
|