Choose fontsize:
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
 
Strony: 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Świński Patent Monsanto [PL]  (Przeczytany 19531 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Leszek
Administrator
Ekspert
*****
Wiadomości: 1391



Zobacz profil WWW Email
« : Maj 18, 2009, 13:49:13 »

Świński Patent Monsan-to 1/4 PL

Opatentować to, co dała nam natura, by kontrolować żywność i ludzi...

<a href="http://www.youtube.com/v/2IiZ4cqY7x0&amp;hl=pl&amp;fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/2IiZ4cqY7x0&amp;hl=pl&amp;fs=1</a>
http://pl.youtube.com/watch?v=2IiZ4cqY7x0

Pozostałe części filmu:
http://www.youtube.com/user/stopcodexcinema
Zapisane

miłość radość piękno
Leszek
Administrator
Ekspert
*****
Wiadomości: 1391



Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #1 : Maj 18, 2009, 13:49:32 »

4 Minuty o truciznach które wszyscy zażywamy

http://pl.youtube.com/watch?v=_Aae7l-GQck
Zapisane

miłość radość piękno
(Nie)Ja
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 160



Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Maj 31, 2009, 19:55:40 »

MONSANTO.. o ile sie nie mylę nazwa ta oznacza ni mniej ni więcej jak (o zgrozo) MOJEZDROWIE..

A więc parę słów o MOIMZDROWIU  Duży uśmiech

MONSANTO-monopolista na rynku GMO

produkowane przez nich nasiona posiadają tzw. gen terminatora co oznacza ze rośliny nie odradzają się. W rezultacie rolnicy są zmuszeni kupować nasiona co roku po bardzo wysokich cenach. Dla wielu oznacza to balansowanie na krawędzi życia i śmierci. W Indiach, gdzie tradycyjne nasiona zostały wycofane z rynku na rzecz zbawczej technologii, wielu rolników wydawało całe swe oszczędności i zaciągało ogromne kredyty na zakup specjalnych ziaren. Ale te... nie zawsze kiełkowały. Tak było w 2008 roku. Zycie odebrało sobie wtedy ok. 150 tysięcy rolników..

http://www.dziennik.pl/swiat/article260058/Zmutowana_zywnosc_zabila_tysiace_osob.html

Monsanto stara się patentować wszystko, co ma jakikolwiek związek z produkcją żywności

dzięki posiadaniu patentu na kod genetyczny swoich odmian mogą przejmować całe uprawy który zostały tylko zanieczyszczone ich odmianami
teraz będą robić to samo z hodowlami świnek..

pomimo licznych protestów rolników i ekologów Europejski Urząd Patentowy przyznał firmie Monsanto patent na hodowlę świnek.. a dokładnie patent na fragment kodu DNA tychże świnek, który ma być rzekomym „wynalazkiem” Monsanto. Problem w tym że fragment ten pojawia się u wielu zwykłych świnek. Oznacza to, że w hodowlach, w których stwierdzi się obecność owego kodu rolnicy będą musieli płacić haracz bądź pożegnać się z hodowlą..

Tak już się dzieje w przypadku upraw, gdzie Monsanto oskarża wielu farmerów że ich plantacje mają fragmenty DNA ich opatentowanych odmian. Przy czym ci rolnicy nigdy nie stosowali odmian GMO, a do zanieczyszczeń dochodziło przypadkiem (z sąsiedniego pola)

ŚWIŃSKI PATENT- fakt dokonany..

<a href="http://www.youtube.com/v/eICrIxDTngM&amp;hl=pl&amp;fs=1&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/eICrIxDTngM&amp;hl=pl&amp;fs=1&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;" target="_blank">http://www.youtube.com/v/eICrIxDTngM&amp;hl=pl&amp;fs=1&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowFullScreen&quot; value=&quot;true&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;param name=&quot;allowscriptaccess&quot; value=&quot;always&quot;&gt;&lt;/param&gt;&lt;embed src=&quot;http://www.youtube.com/v/eICrIxDTngM&amp;hl=pl&amp;fs=1&quot; type=&quot;application/x-shockwave-flash&quot; allowscriptaccess=&quot;always&quot; allowfullscreen=&quot;true&quot; width=&quot;425&quot; height=&quot;344&quot;&gt;&lt;/embed&gt;&lt;/object&gt;</a>

http://www.youtube.com/watch?v=eICrIxDTngM&feature=channel_page (ok. 2 min)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2009, 14:36:53 wysłane przez HabibiDah » Zapisane

..podważam wszystko i nie wykluczam niczego..
Leszek
Administrator
Ekspert
*****
Wiadomości: 1391



Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 03, 2009, 21:57:25 »

Monsanto oskarża wielu farmerów że ich plantacje mają fragmenty DNA ich opatentowanych odmian. Przy czym ci rolnicy nigdy nie stosowali odmian GMO, a do zanieczyszczeń dochodziło przypadkiem (z sąsiedniego pola)
Geny same skaziły meksykańską kukurydzę

Modyfikowane geny odkryto w tradycyjnie hodowanej meksykańskiej kukurydzy. Takie są wyniki najnowszego badania amerykańskich i meksykańskich naukowców. Nie wiadomo jednak, jaką drogą modyfikowane geny trafiają na kukurydziane pola Meksyku.



Uczeni z Meksyku i Kaliforni zakończyli właśnie kompleksowe badanie wpływu organizmów modyfikowanych genetycznie na naturalnie hodowane gatunki. Sprawdzili 2 tys. próbek pobranych między rokiem 2001 i 2004. Ich badanie wykazało genetyczne zmiany w budowie dwudziestu z nich.

W kukurydzy wykryto gen 35S Promotor stosowany w rolnictwie dla wzmocnienia odporności roślin na choroby i chwasty. Meksyk zakazał uprawy modyfikowanej genetycznie kukurydzy w 1998 roku. Od tamtej pory naukowcy spierali się, czy modyfikowane genetycznie uprawy mogą skazić genetycznie rośliny tego samego gatunku. Obecnie mają już pewne potwierdzenie swoich obaw.

Odkrycia dokonano już w 2001 roku, ale wtedy środowiska naukowe uznały wyniki za nierzetelne. Obecne badania były bardzo pracochłonne, ponieważ zmodyfikowane geny pojawiają się tylko na nielicznych i odległych od siebie polach, zatem trudno było je wykryć.

http://www.dziennik.pl/zielony-dziennik/article334607/Geny_same_skazily_meksykanska_kukurydze.html
Zapisane

miłość radość piękno
(Nie)Ja
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 160



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 04, 2009, 21:37:06 »

Meksyk wprowadził zakaz uprawy kukurydzy GMO, a na terytoriach wielu krajów Europy (m.in. w Austrii, Francji, Grecji i na Węgrzech) wprowadzono całkowity zakaz upraw genetycznie modyfikowanych. W Polsce nie ma takiego zakazu. Nie ma też monitoringu ani upraw GMO ani sprowadzanych pasz z udziałem genetycznie modyfikowanych organizmów.

Zdarza się że eko-pasze zawierają składniki modyfikowane genetycznie.. tak było (o ile sie nie mylę) z eko-paszą dla kurczków

Co jemy? Niestety nie wiemy.. bo Polska to dziki kraj.. niby jest obowiązek informowania konsumentów, że produkt jest genetycznie zmodyfikowany ale kto tego przestrzega? Taki np tani brązowy ryż marki Tesco.. czemu jest taki tani?

Badania austriackiego rządu potwierdziły, że genetycznie zmodyfikowane uprawy zagrażają płodności ludzi oraz bezpieczeństwu żywności, ale co tam, przecież to cud techniki.. zbawcza technologia, która "pomoże walczyć z głodem na świecie" 

http://icppc.pl/pl/gmo/index.php?id=439

Niektóre badania wskazują na to, że GMO przyczynia się do masowego umierania pszczół. W niektórych regionach Chin pszczoły wymarły całkowicie. Rolnicy są tam zmuszeni by zapylać rośliny we własnym zakresie..

Była głodówka w intencji Polski wolnej od GMO, były listy, petycje i z tego co mi wiadomo dalej jest jak jest..


LIST DO PREMIERA (chyba jeszcze aktualny)

http://www.gmo-free-regions.org/stop-the-crop-action/pl.html 

Zapisane

..podważam wszystko i nie wykluczam niczego..
east
Moderator Globalny
Ekspert
*****
Wiadomości: 620


To jest świat według Ciebie i według mnie


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 05, 2009, 18:23:02 »

Poszalałem dzisiaj i zakupiłem małą torebeczkę ryżu Basmanti  ze sklepu ze zdrową żywnością . Kosztowała mnie ona 6,7 zł , podczas, gdy 2 x większe opakowanie ryżu , który również nazywał się  Basmanti w pobliskim Tesco to zakup poniżej 4 zł za  opakowanie ( porcje w 4 torebkach  do gotowania ). Jednak wolę ów ekologiczny. Ma inny smak. Dla kogoś przyzwyczajonego do wzmacniaczy i wszędobylskich dodatków być może ów naturalny ryż będzie nawet niesmaczny. Przyzwyczaja się całe pokolenia do określonych smaków wpajając ludziom, że tak smakuje natura. Chodzi o to, by zupełnie odciąć drogę powrotu do natury.
Świat popadł w paranoję. Większość ludzi mieszkająca w miastach nie ma pojęcia co to jest naturalna żywność, jak smakuje , a jeżeli nawet wiedzą o jej istnieniu , to nie kupują, bo jest ona oczywiście droższa. Uprawy nie-GMO, tzw Bio-Eko,  pochodzące z naturalnych metod upraw wymagają innych metod  dystrybucji oraz przechowywania.  To znacznie podnosi cenę tych produktów.
Dodatkowo, jeśli zalecenia Codex Alimentarius staną się obowiązującym prawem, to nasze wnuki o czosnku będą uczyły się w szkole tylko tego, że jest to trucizna , która w dodatku śmierdzi.

Natomiast coraz bardziej przekonuję się co do medycyny komórkowej.  Samoleczenie się poprzez odżywianie bezpośrednio komórkowe ma głęboki sens nie tylko dla zachowania zdrowia, ale takze sens filozoficzny.
Zapisane

..  " wszystkie te istnienia, które Cię otaczają są w Tobie " naucza   Mooji -  " są w Twoim umyśle, są w  Twojej świadomości . Wydaje Ci się , że patrzysz na inne ludzkie umysły , ale wszystkie te umysły egzystują w Tobie ponieważ Ty jesteś tym, który je postrzega. TO JEST ŚWIAT WEDŁUG CIEBIE "
(Nie)Ja
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 160



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 05, 2009, 20:20:58 »

Też zdażają mi się takie szaleństwa. Tylko zastanawia mnie na ile (w Polsce) żywność ze sklepów ekologicznych faktycznie jest ekologiczna? Regularnie kupuję np. rodzynki BioFuturo za 5,50 bez siary itp, ale ostatnio, podczas mycia zauważyłam, że są tak samo tłuste jak konwencjonalne.. może normy Kodeksu dot. żywności ekologicznej już zaczynaja obowiązywać? więc po co ja tak przepłacam?  Z politowaniem

Uprawy bio-eko?  Z politowaniem Może jak wyhoduję na balkonie..

A propos medycyny komórkowej, dużo mówi się tam o naturalnej witaminie C. Nie bardzo łapę o co chodzi. Słyszałam o jakiejś wysuszonej i sproszkowanej wiśni z Ameryki Południowej nazwy nie pamiętam. Co polecasz?  Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2009, 21:58:47 wysłane przez HabibiDah » Zapisane

..podważam wszystko i nie wykluczam niczego..
Leszek
Administrator
Ekspert
*****
Wiadomości: 1391



Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2009, 07:47:24 »

A propos medycyny komórkowej, dużo mówi się tam o naturalnej witaminie C. Nie bardzo łapę o co chodzi.
Słyszałam o jakiejś wysuszonej i sproszkowanej wiśni z Ameryki Południowej nazwy nie pamiętam.
Ta amerykańska wiśnia nazywa się Acerola, zawierająca bardzo dużo witaminy C. Można kupić "Witamina C. Acerola" w aptece.
http://www.google.pl/search?q=acerola&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Poza tym
Witamina C - opis i funkcje: "znana głównie pod nazwą kwasu askorbinowego obejmuje również jego pochodne jak np. kwas dehydroaskorbinowy, które wykazują takie samo działanie biologiczne. Przed poznaniem jej budowy chemicznej była nazywana czynnikiem przeciwgnilcowym. Zapobiegała bowiem gnilcowi (szkorbutowi), który znali już Wikingowie i zwalczali za pomocą cebuli. W średniowieczu choroba ta dziesiątkowała rycerzy krzyżowych, a na początku czasów nowożytnych stała się plagą marynarzy. W końcu XV wieku Vasco da Gama podczas swej podróży dookoła przylądka Dobrej Nadziei stracił 2/3 załogi z powodu gnilca. W miarę rozwoju żeglugi dalekomorskiej masowe zachorowania na statkach zdarzały się coraz częściej. Prowiant zabierany na statki (przetwory zbożowe, konserwowane mięso, tłuszcz) miał dużą wartość kaloryczną lecz nie zawierał witaminy C. Gnilec nękał pierwszych kolonizatorów Ameryki Północnej, występował wśród żołnierzy na wszystkich frontach w czasie I wojny światowej. W 1928 Szent-György uzyskał z wyciągów z nadnerczy, kapusty i pomarańczy związek, który wykazywał właściwości oksydoredukcyjne. Szent-György nie zdawał sobie sprawy, że związek ten to witamina C nazwana przez niego kwasem heksuronowym. W 1932 Wang i King otrzymali witaminę C z cytryny. W rok później Haworth, Hirst i współpracownicy ustalili budowę chemiczną witaminy C. W latach 1933-34 Reichstein i współpracownicy dokonali syntezy kwasu askorbinowego. Witamina C, uczestniczy w produkcji kolagenu i podstawowych białek w całym organizmie (kości, chrząstki, ścięgna, więzadła), uczestniczy w procesach metabolicznych jako substancja przenosząca elektrony, jako jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy pełni także istotną funkcję w reakcjach odtruwania i odporności organizmu chroniąc go przed procesami utleniania, uczestniczy w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych, uczestniczy w regeneracji witaminy E, jest czynnikiem stabilizującym układ odpornościowy i immunologiczny, hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin, Ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych, bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy, podnosi odporność organizmu."

http://witaminy.eu.interia.pl/witamina_c.htm

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2009, 07:50:00 wysłane przez Leszek » Zapisane

miłość radość piękno
(Nie)Ja
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 160



Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 06, 2009, 16:14:04 »

dzięki za wyczerpujący opis Uśmiech

teraz tylko muszę wybrać w tym gąszczu Aceroli coś bez stabilizatorów, antyzbrylaczy i wypełniaczy  Duży uśmiech


Zapisane

..podważam wszystko i nie wykluczam niczego..
Leszek
Administrator
Ekspert
*****
Wiadomości: 1391



Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #9 : Sierpień 17, 2009, 21:53:52 »

Przekazuję informację:

Wg informacji jakie dostałam film ,,Świat według Monsanto"
będzie emitowany w dniach:
18 VIII 16:05 CANAL + FIJM HD*
24 VIII  8:00 CANAL +

Prosze o przekazanie swoim znajomych. TEN FILM POWINIEN KAŻDY ZOBACZYĆ!

Pomóż ICPPC prowadzić kampanię przeciwko GMO - czytaj
http://www.icppc.pl/antygmo/pomoz-kampani/


Pozdrawiam, Jadwiga
Zapisane

miłość radość piękno
Strony: 1 2   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Sitemap
BlueSkies design by Bloc | XHTML | CSS

Polityka cookies
Darmowe Fora | Darmowe Forum

watahanowiu kolospawalniczeswc devils neverdie zagroda-slonca