Choose fontsize:
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Strony: 1 2 3 4 5 6 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Forum / strona / portal? - pomysÂły na przyszÂłoœÌ  (Przeczytany 56482 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Leszek
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW Email
« : Grudzień 15, 2009, 18:16:34 »

Witam!

Pierwotnym powodem powstania tego forum by³a chêÌ uporz¹dkowania ró¿nych materia³ów i przemyœleù na temat œwiêtej geometrii. PóŸniej zaczê³y pojawiaÌ siê nowe tematy i w koùcu pojawi³ siê pomys³, aby za³o¿yÌ stronê internetow¹ + forum.
W zwiÂązku z tym chciaÂłbym spytaĂŚ osoby tym zainteresowane o opiniĂŞ.

OczywiÂście obstajĂŞ za kontynuowaniem problematyki zwiÂązanej ze ÂświĂŞtÂą geometriÂą. PodkreÂślam tutaj role ÂświĂŞtej geometrii, poniewaÂż stron poÂświĂŞconych tematom poruszanym na tym forum jest juÂż w Polsce kilka, natomiast nie ma strony dedykowanej tematyce ÂświĂŞtej geometrii.

ÂŚwiĂŞta geometria stanowi dla niektĂłrych osĂłb (np. Nassim, Winter, Rodin) ukÂład odniesienia dla wÂłasnych poszukiwaĂą badawczych. Z tego co widzĂŞ, ich myÂślenie prowadzi w dwĂłch kierunkach - ku problematyce rozwoju wewnĂŞtrznego oraz ku tworzeniu nowych "proekologicznych" technologii.
MoÂżna by w taki dwutorowy sposĂłb ustawiĂŚ forum/stronĂŞ www, aby w oparciu o odkrycia wÂłasne oraz innych osĂłb (niekoniecznie inspirujÂących siĂŞ ÂświĂŞtÂą geometriÂą) eksplorowaĂŚ oba obszary - Âświat zewnĂŞtrzny i Âświat wewnĂŞtrzny.

Mo¿na te¿ podj¹Ì wspó³pracê w tymi, którzy ju¿ coœ robi¹ i stworzyÌ jakiœ portal spinaj¹cy aktywnoœÌ wielu osób.
Mo¿na te¿ pójœÌ w drug¹ stronê i wyspecjalizowaÌ siê w problematyce œwiêtej geometrii zak³adaj¹c docelowo coœ na wzór Akademii, tak jak ta tutaj, której myœl przewodnia brzmi:

"Odkryj dlaczego Pitagoras stwierdziÂł, Âże ÂŚwiĂŞta Geometria jest najwaÂżniejszÂą naukÂą, sztukÂą i filozofiÂą,
ktĂłrej zdrowe spoÂłeczeĂąstwo powinno siĂŞ nauczyĂŚ"

"Na Wschodzie mamy TAO, na Zachodzie ÂŚwiĂŞtÂą GeometriĂŞ"

http://www.academysacredgeometry.com/

OsobiÂście obstawaÂłbym za propagowaniem okreÂślonego stylu Âżycia, ktĂłry Winter okreÂśla "higienÂą duchowÂą" * , na ktĂłrÂą skÂłada siĂŞ wiedza na temat
1) higieny duchowej/psychicznej/emocjonalnej
2) zdrowego odÂżywiania siĂŞ
3) ruchu fizycznego (joga, ÂświĂŞte taĂące, tai-chi itp)
4) zasad tworzenia zdrowego (fraktalnego) Âśrodowiska urbanistyczno - architektonicznego.

KaÂżdy z tych obszarĂłw miaÂł byĂŚ rozwiniĂŞty w tym dziale http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?board=2.0 ale zabrakÂło na to czasu...   

To na razie tyle tytuÂłem wstĂŞpu.
JeÂśli ktoÂś ma jakieÂś refleksje/pomysÂły/potrzeby, to niech siĂŞ wypowie. Zapraszam do burzy mĂłzgĂłw...

Pozdrawiam serdecznie!
Leszek

*
Od Hygeja, Higieja,
W mitologii greckiej Hygieja lub Higieja to bogini zdrowia. Jej ojcem byÂł Asklepios, opiekun sztuki lekarskiej, a matkÂą Epione, bogini ÂświatÂła.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Hygieja
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2009, 19:10:07 wysłane przez Leszek » Zapisane

mi³oœÌ radoœÌ piêkno
Artman
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #1 : Grudzień 15, 2009, 19:03:45 »

Portal jest dobrze prowadzony. Wa¿ne, ¿eby ka¿dy wprowadza³ w swoim ¿yciu i œrodowisku - otoczeniu dobre zasady sprzyjaj¹ce spokojowi, radosnej mi³oœci i szczêœciu. Dobre pomys³y s¹ z pewnoœci¹ mile widziane, ale na wielu forach widzê, ¿e pocz¹tkowo rzeczowe, sensowne i mi³e rozmowy czêsto koùcz¹ siê k³ótniami i nieporozumieniami.

MoÂże powiedz, czego potrzebujesz?

Przyznam siĂŞ, Âże strona Dana jest trochĂŞ nieczytelna, taka wÂłaÂśnie niuejdÂżowska - naciapane i kolorowe:). ByĂŚ moÂże jest to dobre, albo nie chce mu siĂŞ organizowaĂŚ strony.

RozwĂłj duchowy
Smaczny i zdrowy:)
VAV EL
UÂżytkownik
**

« Odpowiedz #2 : Grudzień 15, 2009, 19:33:48 »

MyÂślĂŞ Âże w naszych ludzkich umysÂłach i duszach istnieje potrzeba jakiegoÂś uporzÂądkowania,  w ktĂłre ta idea doskonale siĂŞ wpasuje.
MoÂże nie ma co porywaĂŚ siĂŞ od razu na budowanie jakieÂś "Wielkiej Uczelni"  ale naleÂży mieĂŚ jÂą na uwadze w przyszÂłoÂści, bo to co reprezentuja sobÂą Winter Harramein czy Rodin to wyznaczniki przyszÂłoÂści.  Oni wskazali kierunek.
Fraktalnie podchodzÂąc do tematu zacz¹³bym od czegoÂś mniejszego typu Strona +Forum  ale z furtkami do wiĂŞkszych projektĂłw.
MoÂże jakieÂś Stowarzyszenie lub Fundacja na poczÂątek , tak zeby nie istnieĂŚ tylko wirtualnie....

DziĂŞki takim tworom jak stowarzyszenia moÂżna dofinansowywaĂŚ dziaÂłalnoœÌ, co bardzo pomaga w rozwoju grupy 
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #3 : Grudzień 15, 2009, 19:45:39 »

MateriaÂł na stronĂŞ  i to caÂłkiem niez³¹ juÂż tu jest .
Wa¿ne by ³¹czyÌ duchowoœÌ z nauka lub odwrotnie

WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
Xellos
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #4 : Grudzień 15, 2009, 20:09:21 »

Jak siĂŞ bĂŞdziesz trzymaÂł jasnego przekazu to strona ma sens. Pewnie siĂŞ powtarzam ale jak juÂż nie raz pisaÂłem wzorem niech bĂŞdzie Nassim.

Strona ma sens jeÂśli bĂŞdzie czytelna dla laika. Bo informacji "eksperckich" gdzie nie wiadomo o co lata jest pod dostatkiem.
east
Moderator Globalny
Ekspert

To jest Âświat wedÂług Ciebie i wedÂług mnie

« Odpowiedz #5 : Grudzień 15, 2009, 21:19:27 »

Bardzo dobry pomysÂł z tÂą stronÂą .

Z pocz¹tku wydawa³o siê, ¿e forum zupe³nie wystarczy do usystematyzowania materia³ów, ale ... myœli tak wiele, w¹tków tysi¹ce, wszêdzie piszemy o wszystkim , bo jedno zdanie otwiera ca³kiem nowe horyzonty zdarzeù . Ja siê w tej wieloœci gubiê. Z jednej strony wdziêczny jestem Leszkowi i Wam wszystkim za mo¿liwoœÌ czytania materia³ów, których nigdzie indziej w jednym miejscu bym nie znalaz³, ale z drugiej strony jestem niepocieszony tym, ¿e brakuje w tym "czegoœ wiêcej" . I nie mam tu na myœli wy³¹cznie w pe³ni profesjonalnej strony, czy serwisu, ale jeszcze czegoœ ..
MyÂśl o "czymÂś wiĂŞcej" zrodziÂła siĂŞ we mnie po  spotkaniu  z uÂżytkownikiem Baska ( obecnej tu na forum ) przy okazji szczeciĂąskiego Westivalu . Spotkanie dotyczyÂło praktycznych zastosowaĂą ÂświĂŞtej geometrii, ale nie tylko. Na spotkaniu byÂła zabawa w plenerze zwiÂązana z tworzeniem labiryntu, ale Baska ma o wiele wiĂŞcej praktycznych i twĂłrczych pomys³ów, zapewniam ( ekologiczne budowanie z opon ). WÂłaÂśnie takich spotkaĂą i praktycznych ĂŚwiczeĂą na ÂświeÂżym powietrzu we "wtajemniczonym" gronie  mi brakuje  . Najlepiej w ramach stowarzyszenia, lub fundacji. ZresztÂą . Nie trzeba fundacji zaczynaĂŚ od nowa - moÂżna by siĂŞ oprzeĂŚ na juÂż istniejÂącym projekcie . Leszek , mĂłgÂłbyÂś o tym coÂś wiĂŞcej napisaĂŚ .
JeÂśli chodzi o tematykĂŞ to na roboczo pasuje mi ten podziaÂł :
1) higieny duchowej/psychicznej/emocjonalnej
2) zdrowego odÂżywiania siĂŞ
3) ruchu fizycznego (joga, ÂświĂŞte taĂące, tai-chi itp)
4) zasad tworzenia zdrowego (fraktalnego) Âśrodowiska urbanistyczno - architektonicznego.

Tak na prawdĂŞ jednak sugerowaÂłbym skupiĂŚ siĂŞ na jakimÂś  temacie wiodÂącym, szkieletowym,  coby siĂŞ nie rozdrabniaĂŚ za bardzo na "wszystko i nic" .

Oczywistym jest dla mnie, Âże tematem wiodÂącym powinna byĂŚ ÂświĂŞta geometria i to ze szczegĂłlnym uwzglĂŞdnieniem Dana Wintera, jako, Âże Leszek nawiÂązaÂł z nim kontakt osobisty , a z tego co wiem w Polsce nie ma nikogo innego, kto mĂłgÂłby reprezentowaĂŚ Dana . Skonkretyzowanie tematyki wokó³ ÂŚG wg. Dana Wintera wcale nie zamykaÂłoby innych tematĂłw, ale wrĂŞcz przeciwnie - otworzyÂłoby wiele nowych moÂżliwoÂści. Takich jak podjĂŞta juÂż tutaj prĂłba porĂłwnania DW  i Nassima. MoÂżna rozwijaĂŚ dalej  - Buckminster Fuller , a DW . Pitagoras, a DW . Drunvallo Melchizedek , a DW. I co najwaÂżniejsze  - ewentualne wÂątpliwoÂści, ró¿nice, czy niejasnoÂści pomĂłgÂłby nam rozwiÂązaĂŚ sam Dan Winter .  Nie jako guru, czy jakiÂś Autorytet , lecz po prostu jako autor swojej wÂłasnej  koncepcji do ktĂłrej moÂżna by odnieœÌ juÂż wyÂżej wspomnianych, ale tak na prawdĂŞ - samych siebie. PrzecieÂż po to tu jesteÂśmy  - aby SIEBIE rozwijaĂŚ , a nie zasilaĂŚ kolejnÂą koncepcjĂŞ.
Dlatego , moim zdaniem, strona w dalszym ciÂągu powinna  opieraĂŚ siĂŞ na dwĂłch filarach  wedÂług tej zasady
(..)  dwutorowy sposĂłb ustawiĂŚ forum/stronĂŞ www, aby w oparciu o odkrycia wÂłasne oraz innych osĂłb (niekoniecznie inspirujÂących siĂŞ ÂświĂŞtÂą geometriÂą) eksplorowaĂŚ oba obszary - Âświat zewnĂŞtrzny i Âświat wewnĂŞtrzny.
ktĂłrÂą zaproponowaÂł Leszek.

Mo¿na te¿ podj¹Ì wspó³pracê w tymi, którzy ju¿ coœ robi¹ i stworzyÌ jakiœ portal spinaj¹cy aktywnoœÌ wielu osób.
gorrÂąco popieram. W tym wzglĂŞdzie niezastÂąpionym jest kolega Jerzy Karma , ale rĂłwnieÂż, o ile nie przede wszystkim - Baska.

ZresztÂą  - kaÂżda z zainteresowanych osĂłb mogÂłaby chyba otrzymaĂŚ osobny dziaÂł do prowadzenia i moderowania, bo nie wyobraÂżam sobie Leszek ,Âże Ty sam to wszystko ogarniesz  . ChociaÂż moÂże, gdybyÂś siĂŞ spi¹³
No, ale to poczÂątek zabawy . Ja liczĂŞ na forumowe zjazdy i wspĂłlne realizowanie projektĂłw w praktyce.
Czy do takich fundacji /stowarzyszeĂą /zrzeszeĂą  nie moÂżna by byÂło pozyskaĂŚ dotacji ?  Ja sie na tym nie znam, ale moÂże ...

..  " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza   Mooji -  " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w  Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
sunshine
Nowy uÂżytkownik
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Grudzień 15, 2009, 22:20:23 »

proponuje TWiki twiki.org po polsku moÂżna poczytaĂŚ tutaj http://www.google.pl/url?q=http://docs.google.com/viewer%3Fa%3Dv%26q%3Dcache:PRm1bHnDS8IJ:www.linux-magazine.pl/index.php/content/download/3906/13158/file/CoverTwiki.pdf%2Bstrona%2Bna%2Bbazie%2Btwiki%26hl%3Dpl%26gl%3Dpl%26pid%3Dbl%26srcid%3DADGEESg6Bv5a0HMS6QM3PmQpnApb5e28mxH7CbFWzJV2bVC7TEKAeITFdBCHxRUUZjOAnkG1zL1cid0VlkIf2h7-dRFg7Xj-k1WBBGrC3eNPNQCSb8toPFDKqDxV-y_CT4L_-oCBLoIc%26sig%3DAHIEtbTyGYbb9ceGR9FV9N4iVuaIFZbZcQ&ei=Ru4nS8-mK4TamwO51NSsDQ&sa=X&oi=gview&resnum=6&ct=other&ved=0CBcQxQEwBQ&usg=AFQjCNEKp5JKRtNLAgs495psZswAWRBDvA

Koncepcyjnie trzeba pomyœleÌ nad likwidacja efektu webmastera (Twiki eliminuje ten efekt) stworzenie strony to jedno a pozniej aktualizacja jej to drugie (nie aktualny serwis nie ma racji bytu chyba ze jakas wizytówka firmy) dlaetgo nalezy zrobic strone z odpowiednim narzedziem do edycji artyku³ów - proponuje Twiki. Ma du¿o pluginów i tylko wyobraŸnia ogranicza :-)

Dla bezpieczeĂąstwa nie uÂżywaĂŚ Joomli - najczĂŞÂściej stosowanej do dynamicznych witryn, wÂłamanie gwarantowane :-)
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #7 : Grudzień 15, 2009, 23:21:33 »

MoÂże wybierzemy redakcje? i mini statut  taki ideowy, cele ,Âśrodki, itp

« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2009, 23:23:50 wysłane przez MichaÂł-AnioÂł » Zapisane

WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
east
Moderator Globalny
Ekspert

To jest Âświat wedÂług Ciebie i wedÂług mnie

« Odpowiedz #8 : Grudzień 15, 2009, 23:35:43 »

Twiki moÂże fajna rzecz, chociaÂż w podanym linku roi siĂŞ od Âżargonu informatycznego , a ja nie bardzo to kumam. Trzeba by przetestowaĂŚ jak to w praktyce dziaÂła i po  "maÂłpiemu" siĂŞ nauczyĂŚ

Micha³-Anio³, jakby skorzystaÌ z Twiki to ka¿dy by³by redaktorem swoich treœci - w niczym by siê to nie ró¿ni³o od tego co teraz robimy na forum, tyle, ¿e serwis móg³by po prostu przejrzyœcie wygl¹daÌ.
Mini statut ?
Wspieranie "higieny duchowej" , uwaÂżam Âże Leszek to Âładnie nakreÂśliÂł
Cele.  ?
Edukacyjne, promowanie zdrowego trybu Âżycia i popieranie inicjatyw majÂących na celu generowanie przyjaznego czÂłowiekowi Âśrodowiska w poszanowaniu natury.
Wspieranie rozwoju duchowego (hm?)
ÂŚrodki  - to moÂże jakieÂś skÂładki plus umieszczanie reklam /bannerĂłw, systemy partnerskie jakieÂś .. ale to znowu reklama by zajmowaÂła miejsce. CoÂś za coÂś.

JeÂśli chodzi  o formalnoÂści, to znalazÂłem ciekawe, bo Âłopatologiczne, wyjaÂśnienie StowarzyszeĂą na stronie
http://www.witrynawiejska.org.pl/strona.php?p=2307
Z tego punktu widzenia jesteÂśmy "grupÂą nieformalnÂą", ktĂłra wÂłaÂściwie to nic nie moÂże z maÂłym wyjÂątkiem  :
" Czasami pomocne mo¿e okazaÌ siê zwrócenie o pomoc i wspó³pracê do innych, istniej¹cych formalnie organizacji np. ochotniczych stra¿y po¿arnych, których zaanga¿owanie mo¿e wnieœÌ nowe mo¿liwoœci dzia³ania, jakich grupa nieformalna nie jest w stanie przedsiêwzi¹Ì np. staranie siê o uzyskanie okreœlonej dotacji. Podobny skutek mo¿e przynieœÌ wspó³praca z w³adzami samorz¹dowymi, lub jednostkami pomocniczymi samorz¹du np. so³tysem."

WiĂŞc trzeba "zapolowaĂŚ" na jakiegoÂś soÂłtysa hehehe
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2009, 01:25:50 wysłane przez east » Zapisane

..  " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza   Mooji -  " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w  Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
bajka107
Nowy uÂżytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Grudzień 16, 2009, 01:01:00 »

Jestem tu od niedawna i nie wszystko jeszcze przeczyta³am. Pomys³ ze stron¹ jest dobry jeœli skupimy siê na œwiêtej geometrii. Strony o zdrowym od¿ywianiu ju¿ s¹, wiêc po co powielaÌ. Mo¿na daÌ linki. W obecnym uk³adzie forum nie zawsze mogê szybko znaleŸÌ interesuj¹cego mnie tematu. Joga i tai chi te¿ maj¹ swe strony.
InteresujÂą mnie przykÂłady architektury fraktalnej i jak to siĂŞ przekÂłada na Âżycie ludzi.
MyÂślĂŞ, Âże stronĂŞ bĂŞdzie odwiedzaÂło wiĂŞcej osĂłb.
Strony: 1 2 3 4 5 6 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: