Choose fontsize:
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Forum / strona / portal? - pomysÂły na przyszÂłoœÌ  (Przeczytany 55183 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Moderator Globalny
Nowy uÂżytkownik

« Odpowiedz #20 : Grudzień 18, 2009, 19:48:39 »

UwaÂżam to za dobry pomysÂł, ale zajmie Ci to mnĂłstwo czasu.
Powodzenia i
Pozdrawiam.
Leszek
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #21 : Grudzień 18, 2009, 20:04:56 »

Ok, fajnie baska
To moÂże niech kaÂżdy zainteresowany przeÂśle mi swĂłj Skype'owe nicki na PW
a ja potem przeÂślĂŞ je zbiorczo wszystkim zainteresowanym.
MoÂżemy pomĂłwiĂŚ w niedzielĂŞ wieczorem?
Na poczÂątek wystarczÂą choĂŚby nawet dwie osoby.

PisaÂłem w pierwszym poÂście:
"obstawaÂłbym za propagowaniem okreÂślonego stylu Âżycia, ktĂłry Winter okreÂśla "higienÂą duchowÂą" * , na ktĂłrÂą skÂłada siĂŞ wiedza na temat
1) higieny duchowej/psychicznej/emocjonalnej
2) zdrowego odÂżywiania siĂŞ
3) ruchu fizycznego (joga, ÂświĂŞte taĂące, tai-chi itp)
4) zasad tworzenia zdrowego (fraktalnego) Âśrodowiska urbanistyczno - architektonicznego.

RozwinĂŞ teraz tylko pierwszy punkt:
1) higieny duchowej/psychicznej/emocjonalnej

W kwestii pierwszego elementu winterowskiej "higieny duchowej" (higieny myœli i uczuÌ) inspirowa³bym siê jego Manifestem. Zamieszczam wprowadzenie. Wy³ania siê z niego postulat ¿ycia pe³nego mi³oœci, wspó³czucia i czystych intencji, które w praktyce doskonal¹ ludzi moralnie i "rozœwietlaj¹" ich od wewn¹trz. To jest odrêbny temat, na który mo¿na porozmawiaÌ.
Sens Manifestu jest taki, Âże przesÂłanie Jezusa naleÂży wytÂłumaczyĂŚ ludziom w kategoriach nauki i pokazaĂŚ, Âże sens jego przesÂłania o miÂłoÂści moÂże byĂŚ domenÂą WIARY, ale bardziej adekwatne jest mĂłwienie o nim w kategoriach WIEDZY, ktĂłrÂą przekazuje Winter. PiszĂŞ o Winterze, poniewaÂż jego podejÂście wyró¿nia siĂŞ prowadzeniem empirycznych badaĂą (moÂżna dziÂś mierzyĂŚ na ile czyjeÂś myÂśli przenika miÂłoœÌ, czysta intencja i wspó³czucie) osadzonych w ogĂłlnej "geometrycznej" (pitagorejskiej jak sÂądzĂŞ)  koncepcji funkcjonowania czÂłowieka, natury i wszechÂświata.
Winter, w chwilach zawodu nad postĂŞpowaniem niektĂłrych ksiĂŞÂży, sugeruje nawet, aby poddaĂŚ ich stosownym badaniom, aby - dziĂŞki otrzymanym wynikom - zobaczyĂŚ czy ksiĂŞÂża godni sÂą tego, aby gÂłosiĂŚ przesÂłanie Jezusa...  Da siĂŞ to orzec na podstawie KSZTAÂŁTU i MYÂŚLI I UCZUÆ.

JeÂśli chodzi o pozostaÂłe punkty "higieny" innym razem.
MyÂślĂŞ teÂż , Âże jeÂśli o punkt 4) zasady tworzenia zdrowego (fraktalnego) Âśrodowiska urbanistyczno - architektonicznego.
to baska mogÂłaby tu sporo powiedzieĂŚ.

WstĂŞp do manifestu WIntera.

Fizyka Jezusa i Graal: Manifest

PrzypuœÌmy, ¿e jesteœ katolickim ksiêdzem i Twoim celem jest dotarcie do m³odych ludzi poprzez duchowoœÌ jako realn¹ naukê (i byÌ mo¿e - w przeciwieùstwie do innych ksiê¿y - chcia³byœ, aby w wiadomoœciach nazywano Ciebie inaczej ni¿ za pomoc¹ takich s³ów jak pedofil lub ex-nazista...).
Kontemplowa³eœ now¹ naukê Dana Wintera o harmonii miêdzy sercem i mózgiem, która wykaza³a, ¿e mówienie k³amstw (grzech) zaburza harmoniê (zmniejsza koherencjê) w twoim sercu, co pokazuj¹ pomiary. Przysz³o ci do g³owy, ¿e pod pojêciem grzechu kryje siê prosta nauka o tym, co karmi energetycznie twoj¹ aurê, a poprzez to twoj¹ duchow¹ nieœmiertelnoœÌ.

Zacz¹³eœ rozwa¿aÌ, ¿e mo¿e najlepszym sposobem przedstawienia przes³ania Jezusa m³odym ludziom jest dotarcie do nich poprzez lekcje fizyki, elektrotechniki i biologii. By to zrobiÌ potrzebowa³byœ ma³ej tablicy odnoœników - S³ownika Fizyki Jezusa - t³umacz¹cego s³owa chrzeœcijaùskie (jak grzech, œwiêtych obcowanie czy ³aska) - na jêzyk fizyki. W ten sposób móg³byœ zaoferowaÌ precyzyjny jêzyk, by nauczaÌ duchowych idei.

MĂłgÂłbyÂś nauczaĂŚ w jaki sposĂłb OÂŚWIECENIE jest ENERGIÂĄ (Âładunkiem), ktĂłrÂą przyciÂągasz, gdy wzorce twoich myÂśli stajÂą siĂŞ FRAKTALNE (zgodnie ze ZÂłotÂą ProporcjÂą, co wykazaÂły pomiary EEG). ÂŚwiĂŞci majÂą aureole - poniewaÂż OSADZILI SIÊ oni w IDEALNIE ROZPROWADZANEJ ENERGII (ang. charge)   

http://www.swietageometria.darmowefora.pl/index.php?topic=256.msg614#msg614

Inne inicjatywy WIntera
Uniwersytet Pokoju

http://www.goldenmean.info/peaceu/scienceofpeace.html
i
http://www.goldenmean.info/peaceuniversity/

Nie ze wszystkim trzeba siĂŞ zgadzaĂŚ.
Niemniej warto przyj¹Ì zasadê "najpierw poznaj, potem oceù"
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2009, 11:20:12 wysłane przez Leszek » Zapisane

mi³oœÌ radoœÌ piêkno
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert

Nauka jest tworem mistycznym i irracjonalnym

« Odpowiedz #22 : Grudzień 18, 2009, 21:52:53 »

myÂślaÂłem Âże nie bĂŞdziemy odnosiĂŚ siĂŞ do religii,  w ten sposĂłb  ograniczamy siĂŞ  na starcie(odbiorcÂą tych treÂści niema byĂŚ t chyba ksiÂądz?)

WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
Xellos
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #23 : Grudzień 19, 2009, 06:42:28 »

Niestety ka¿da frakcja ma swoje ograniczenia Jak dojd¹ do tego jeszcze jaszczury i Enki to kr¹g zainteresowanych spadnie do statystycznego b³êdu ;p

zawsze powtarzam, prawda jest wtedy kiedy ma sens dla wszystkich

co to takiego z wymienionych ? myÂślĂŞ, Âże odÂżywianie to jest coÂś co ma sens dla kaÂżdego, opowiedziaÂłem juÂż kilku osobom o jedzeniu pestek i wcale mnie nie wyÂśmiaÂły Temat jedzenia ludzie chwytajÂą, z powodu chorĂłb cywilizacyjnych, bojÂą siĂŞ teÂż GMO, to chyba temat nr.1 na czasie

jako dwa to to budownictwo chocia¿ w realiach ludzie to traktuj¹ bardziej jako ciekawostkê g³ównie z powodów finansowych, ja bym do³o¿y³ znaczenie roœlinnoœci w ¿yciu cz³owieka, by chocia¿ te niefraktalne pomieszczenia zrównowa¿yÌ jakimiœ roœlinkami, i bardziej rozprzestrzeni³ zainteresowanie w³asn¹ hodowl¹ ogródka
east
Moderator Globalny
Ekspert

To jest Âświat wedÂług Ciebie i wedÂług mnie

« Odpowiedz #24 : Grudzień 19, 2009, 11:15:29 »

Fizyka duchowoÂści - to brzmi nieÂźle . Zawsze siĂŞ zastanawiaÂłem nad jĂŞzykiem , jakim byÂłaby napisana Biblia , gdyby miaÂła zostaĂŚ napisana dzisiaj. JĂŞzyk nauki jest doœÌ hermetyczny, ale, jak widaĂŚ na przykÂładzie , ktĂłry podaÂł Leszek da siĂŞ przekazaĂŚ te zaleÂżnoÂści prostym jĂŞzykiem, doÂświadczeniem czy teÂż  pomiarem. Kiedy czytamy ,ze jakiÂś  tam ÂświĂŞty miaÂł aureolĂŞ, to w  najlepszym razie rozumiemy to jako symboliczne wyraÂżenie ÂświĂŞtoÂści na ikonach. MyÂślÂąc kategoriami fizyki duchowoÂści  aureole wyjaÂśnialibyÂśmy  konkretnymi  zjawiskami fizycznymi i warunkami ich zaistnienia.
Jest to kryterium przyjĂŞtego przez siebie punktu  postrzegania  ( i modelowania ) rzeczywistoÂści.

WÂłaÂśnie to mnie pociÂąga w proponowanym przez Leszka projekcie . Poznanie, gnoza  .. albo choĂŚby tylko alternatywa 

..  " wszystkie te istnienia, ktĂłre CiĂŞ otaczajÂą sÂą w Tobie " naucza   Mooji -  " sÂą w Twoim umyÂśle, sÂą w  Twojej ÂświadomoÂści . Wydaje Ci siĂŞ , Âże patrzysz na inne ludzkie umysÂły , ale wszystkie te umysÂły egzystujÂą w Tobie poniewaÂż Ty jesteÂś tym, ktĂłry je postrzega. TO JEST ÂŚWIAT WEDÂŁUG CIEBIE "
Echnaton
Aktywny uÂżytkownik

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #25 : Grudzień 19, 2009, 12:32:23 »

Ale czy to nie bĂŞdzie "OddziaÂł Dana Winter'a w Polsce" ? Nie znam dziaÂłalnoÂści Dan'a wiĂŞc nie oceniam pozytywnie/negatywnie. ZauwaÂżam...
OsobiÂście jestem za wykorzystywaniem kaÂżdej wiedzy w praktyce. Poznawanie, doskonalenie, tutaj siĂŞ chyba wszyscy zgadzamy. Dziwi mnie trochĂŞ odniesienie Dan'a do nauki Jezusa, ktĂłra na dzieĂą dzisiejszy skupia ok. 2 mld. ludzi. Co zresztÂą (5 mld) ? WolaÂłbym bezosobowe przykÂłady, lub na zasadzie odnoszenia siĂŞ do wielu kultur/wierzeĂą. Nie jest przez to naukÂą uniwersalnÂą.
PrzykÂład Grall'a, ...jak ma to rozumieĂŚ hindus, muzuÂłmanin, albo buddysta ?
Ja w swoich poszukiwaniach "Prawdy" licze na konsensus wszystkich religii (lub ich fragmentĂłw) i "nauki" jako czegoÂś namacalnego, lub logicznie tÂłumaczÂącego wszystkie zaleÂżnoÂści. ByĂŚ moÂże dlatego tak Âłatwo przyswajam Haramein'a, jest to podobna droga myslenia...
Same treœci przekazywane przez postaÌ Jezusa s¹ niepodwa¿alne w swojej mi³oœci i mo¿emy sie do nich zawsze odnosiÌ. Maj¹ olbrzymi potencja³ i powinny byc stosowane przy wspó³¿yciu ludzi. Inn¹ spraw¹ jest sama postaÌ Jezusa, której nie sposób odnaleŸÌ historycznie. Dlatego na miejscu Dan'a nie budowa³bym "fizyki" opartej akurat na tej postaci.

Pozdrawiam

PS. mo¿na jutro wieczorem pogadaÌ bardziej szczegó³owo na skypie. Trzeba stworzyÌ czat i sie pod³¹czyÌ.

WolnoœÌ daje kolosaln¹ energiê, intensywnoœÌ i ¿ywotnoœÌ. Tracicie j¹ zupe³nie, uznaj¹c autorytety profesorów, czy duchowych przywódców. Uczuciowo jesteœcie sentymentalni, ogromnie przywi¹zani do jakiegoœ boga, czy jakiejs osoby. Nie daje to energii poniewa¿ kryje w sobie lêk. - Jiddu Krishnamurti
Leszek
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #26 : Grudzień 19, 2009, 13:05:55 »

Ech... napisaÂłem dÂługi elaborat tÂłumaczÂący ca³¹ ideĂŞ, Âże to nie jest zawĂŞÂżenie, tylko wrĂŞcz odwrotnie, Âże jest to najszerzej jak moÂżna  i.... laptop mi siĂŞ zresetowaÂł ot tak, bez powodu... TreœÌ stracona... a byÂło tego z dwie strony A4...

Teraz nie mam czasu, aby to wszystko odtworzyÌ. Chodzi generalnie tylko o to, ¿e punkcie pierwszym higieny duchowej idea mi³oœci, wspó³czucia i czystej intencji praktykowana w codziennym ¿yciu jest ide¹ uniwersaln¹, z której mo¿e skorzystaÌ ka¿dy, wiêc tak¿e taki czy inny kap³an.
W ca³ej idei duchowej higieny w punkcie pierwszym chodzi oczywiœcie o codzienna praktykê mi³oœci, wspó³czucia i czystej intencji.
U Dana praktyka ta czyni z naszego serca fraktalny atraktor, który otwiera nas na fraktalny wszechœwiat, poniewa¿ jesteœmy jego fraktaln¹ cz¹stk¹ nios¹ca w sobie pierwotny wzorzec budowy ca³ego wszechœwiata oparty na z³otym podziale. Dlatego te¿ z³ota spirala jest œcie¿k¹ powrotu do centrum (œcie¿k¹ obrotow¹ u Dana) czy te¿ - jak mawiaj¹ ró¿okrzy¿owcy - jest ona "z³ota nici¹", która prowadzi do Ÿród³a. Z³apaÌ ta niÌ to "zgraÌ siê energetycznie" z fraktaln¹ œcie¿k¹ energii wszechœwiata, która nastêpnie przenika do krwi (dna) i przemienia nasze myœli, uczucia i cia³o coraz bardziej.
Co otwiera nas na tÂą energiĂŞ?  MiÂłoœÌ, wspó³czucie i czysta intencja praktykowane na co dzieĂą. ÂŚcieÂżka Graala, to wÂłaÂśnie droga po spirali do ÂźrĂłdÂła. MoÂżna to ró¿nie nazywaĂŚ, ale idee miÂłoÂści, wspó³czucia i czystej intencji sÂą tutaj uniwersalne, co nie oznacza, Âże powszechnie realizowane....

Co do uniwersalizmu, to generalnie obstajê przy tym, ¿e œwiêta geometria mówi o wzorcach, które le¿¹ u podstaw budowy wszechœwiata i wielu praktyk duchowych. Dlatego nadaje siê ona jako fundament do godzenia ze sob¹ ró¿nych kultur, zw³aszcza, ¿e jej elementy przejawiaj¹ siê w ró¿nych kulturach. No, ale to s¹ ju¿ kolejne tematy.
Dan odniós³ siê do Jezusa, bo tre¶ciowo jego przes³anie pokrywa siê z przes³aniem Dana. Dan odrzuca jedynie kult ró¿nych "osobowo¶ci i ró¿nych cudów". Zamiast tego proponuje on naukê o czystych zasadach, czyli WIEDZÊ zamiast wiary w autorytety i zinstytucjonalizowane dogmaty.

¯a³ujê, ¿e laptop mi siê zresetowa³ (z³oœliwoœÌ rzeczy martwych )... Jakby co to mo¿na o tym szerzej pomówiÌ na forum czy na Skype

JeÂśli kogoÂś interesuje  idea serca jako fraktalnego atraktora, to tu jest opisany hasÂłowo ten mechanizm
Chodzi o pierwsze 5 minut
<a href="http://www.youtube.com/v/WzaZT_52EnY&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/WzaZT_52EnY&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1</a>

No i hasÂłowo o Graalu
<a href="http://www.youtube.com/v/oC8CTHPiclU&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1" target="_blank">http://www.youtube.com/v/oC8CTHPiclU&amp;hl=pl_PL&amp;fs=1</a>

Pozdrawiam

P.S
Echnaton,
jeœli chcesz pogadaÌ to przeœlij swój nick na Skype'a. PonoÌ najlepiej jest jak gospodarzem rozmowy jest osoba, która ma najlepsze ³¹cze.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2009, 18:07:33 wysłane przez Leszek » Zapisane

mi³oœÌ radoœÌ piêkno
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #27 : Grudzień 19, 2009, 13:53:12 »

Z przykroÂściÂą muszĂŞ siĂŞ zgodziĂŚ z Echnatonem

WierzĂŞ w sens eksploracji i poznawania Âżycia, kolekcjonowania wraÂżeĂą, wiedzy i doÂświadczeĂą. Tylko otwarty i swobodny umysÂł jest w stanie odnowiĂŚ Âświat
Leszek
Administrator
Ekspert

Zobacz profil WWW Email
« Odpowiedz #28 : Grudzień 19, 2009, 13:59:19 »

Dlaczego z przykroÂściÂą?
Ja siĂŞ cieszĂŞ, Âże Echnaton tak myÂśli. Ja myÂślĂŞ tak samo i Dan myÂśli tak samo.
Natomiast coraz czĂŞÂściej odnoszĂŞ wraÂżenie, Âże przesÂłanie Dana nie jest rozumiane.

Jak wytÂłumaczyĂŚ Graala hindusowi etc?
Dwa powyÂższe filmiki - co prawda hasÂłowo - ale wyjaÂśniajÂą ideĂŞ... 
Mechanizm jest prosty - przyci¹ganie energii przez "fraktalne serce' prowadzi do urzeczywistnienia czegoœ co nazywa siê w Europie Graalem. To tylko wymaga ró¿nych istotnych dopowiedzeù, bo sposobów rozumienia Graala jest wiele.
No, ale MichaÂł- AnioÂł nie widzĂŞ Âżadnego merytorycznego odniesienia. ZresztÂą tu nie chodzi o to czy inne pojĂŞcie, ale o uniwersalne zasady wÂłaÂśnie.

P.S
Nie jest to Âżadne budowanie fizyki NA znanej postaci, tylko zilustrowanie fizyki znanÂą postaciÂą. Czyli jest dokÂładnie odwrotnie niÂż sugerowaÂł Echnaton.

Podejrzewam tu jakiÂś nieco dziwny schematyzm w myÂśleniu.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2009, 14:34:31 wysłane przez Leszek » Zapisane

mi³oœÌ radoœÌ piêkno
MichaÂł-AnioÂł
Moderator Globalny
Ekspert

« Odpowiedz #29 : Grudzień 19, 2009, 16:01:31 »

Raczej chodzi mi  o taki uniwersalny jĂŞzyk  ³¹czenie duchowoÂści z naukÂą (bez wskazania na konkretnÂą religie ,wszystkie majÂą w sobie czÂąstki prawdy , nie atakujmy Âżadnej religii bo atak wymusza postawĂŞ obronnÂą   ) ,
By coÂś wiedzieĂŚ trzeba pierw zrozumieĂŚ ,czyli nasza rola to podsuwaĂŚ informacjĂŞ , zmusiĂŚ nimi ludzi do dostrzegania tej dysfunkcji rzeczywistoÂści,a zarazem samemu siĂŞ rozwijaĂŚ  i poszerzaĂŚ  swoje horyzonty  .
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2009, 16:04:34 wysłane przez MichaÂł-AnioÂł » Zapisane

Strony: « 1 2 3 4 5 6 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: